MO*dossiers

Het vrijhandelsakkoord dat Ghana iets meer dan een jaar terug afsloot met de EU zou volgens analisten en critici desastreuze gevolgen hebben voor de economie van het land en volgens sommigen zelfs de migratiestroom kunnen aanwakkeren. Ghana heeft het eerder gezien: de explosie van goedkope import uit Europa leidde een decennium geleden inderdaad tot massale migratie. Ghanese boerenzonen staan niet zelden tomaten te plukken op Italiaanse velden.

wo 15/11
ma 20/11
© Umar Isa Ladu
Naast de tomatensector is ook de kippensector in Ghana op sterven na dood door toedoen van de goedkope imports. In buurland Nigeria schiet een totaalverbod op import van kippenvlees ondertussen haar doel helemaal voorbij door lucratieve smokkel. Of, hoe kippenimport de migratiestroom vergroot.
0
wo 15/11
do 23/11
© Daan Bauwens
Afrikaanse leiders wijzen te snel met een beschuldigende vinger in de richting van Europa wanneer het over de belabberde staat van de landbouw gaat. Imports zijn inderdaad deel van het probleem, zeggen boeren, maar de overheid onderneemt zo goed als niets om hen bij te staan.
0

Dat vrouwen nog op veel vlakken moeten vechten voor gelijke rechten is duidelijk. MO* wil daarin verder gaan dan wat trending is op sociale media en focust met dit dossier op de rol die vrouwen in de politiek hebben. Verkozen vrouwen uit alle windstreken vertellen over hun strijd en hun verwezenlijkingen.

Europa onderhoudt visakkoorden met acht West-Afrikaanse landen. Goed tien jaar geleden gooide buurland Senegal de meeste buitenlandse reders buiten: Europese schepen vissen er nu enkel op tonijn. Door overbevissing in Mauritanië is de migratie van de gegeerde sardinella tussen beide landen bijna helemaal stilgevallen. Daarmee komt ook de voedselzekerheid van miljoenen mensen onder druk te staan. 

Bij jong en oud heerst er veel pessimisme over Congo. Om het tij te doen keren zijn radicale ingrepen nodig: een mentale renaissance en een wervende visie op een waardige toekomst voor het Congolese volk. Die ommekeer zal van de Congolezen zelf moeten komen.

2017 is het jaar van de doorbraak in de relaties tussen de EU en Oekraïne. Het land mag dan niet op weg zijn naar lidmaatschap, deze mijlpalen integreren Oekraïne wel in de Europese sfeer: associatieovereenkomst, visumvrijstelling en ongeëvenaarde financiële steun. Een stille geopolitieke aardverschuiving.

India maakt met minstens 1,2 miljard inwoners en een economie die al meer dan twee decennia groeit met 5 tot 10 procent per jaar aanspraak op grootmachtstatus. Voor de hindoenationalisten is dat ook een uur van revanche op de islamitische en Britse overheersing van de voorbije eeuwen. Wordt het seculiere India op zijn 70ste verjaardag vervangen door Hindoestan?

Mensen zijn kwaad en teleurgesteld. De wereld zonder grenzen voor goederen, kapitaal en ideeën heeft voor de meerderheid vooral meer onzekerheid en armoede gebracht. Blijkbaar slagen de verkopers van groepsidentiteiten er beter in die woede om te zetten in politiek kapitaal dan de bewegingen die stellen dat de ongelijkheid toeneemt en dreigt te exploderen.