MO*dossiers

Topsport is een enorm winstgevende internationale industrie. Deze sector heeft onze visie op lichaamsbeweging ook intens veranderd. Maar hoeveel ruimte laten investeerders, politici, miljonairs in sportschoenen en miljardairs in maatpak nog voor een brede, inclusieve en lokaal verankerde sportbeleving?

Inheemse gemeenschappen, die leven van, in en met de natuur, worden genadeloos hard geraakt door de klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden, landdegradatie en een verminderde voedselzekerheid bedreigen hun eeuwenoude cultuur, levenswijze en levensonderhoud. Vooral gemeenschappen in Noordpoolgebied staan voor grote uitdagingen. De opwarming gaat er twee tot wel vijf keer harder dan het wereldgemiddelde. Met het project Indigenous People Today tekenen Yvonne Dudock en Nicole Franken de aangrijpende verhalen op over hun strijd om te overleven in een drastisch veranderend landschap en ecosysteem.

Andere stemmen, nieuwe verhalen, verrassende perspectieven. Dat is de podcast “Alles Wordt Beter”, een unieke samenwerking van tien media en denktanks, waaronder MO*.  Een podcast die zin geeft in de toekomst.

Kom meer te weten op alleswordtbeter.be of luister naar de podcast op jouw favoriete platform: SoundcloudApple podcasts

Vluchten betekent alles achterlaten: je geboorteland, familie, vrienden en spullen waar je aan gehecht bent. Maar sommige dingen nemen vluchtelingen mee, zoals hun geloof. Religie kan meer zijn dan een overtuiging over God. Het biedt houvast in een realiteit gekenmerkt door onzekerheid. Het schept gemeenschap en connectie, en verdeelt evengoed. Voor sommigen is het nog een laatste restje van hun oude identiteit op een nieuwe, niet altijd even gastvrije, plek.

Toon Lambrechts ging een jaar lang met mensen op de vlucht in gesprek over God. Wat daaruit blijkt? De beleving van geloof op de vlucht is complex, gelaagd en veranderlijk.

De winnaars van de digitale revolutie kennen we: Westerse bedrijven die met hun “sociale media” het publieke debat roekeloos beheren en die geld verdienen aan gevaarlijke desinformatie. Daar hoort ook de gegoede en geconnecteerde elite bij.

Maar wie zijn de verliezers? Wie zijn de mensen die hun rechten zien verdampen, omdat met hen geen rekening wordt gehouden? Van China tot Vlaanderen, maak kennis met de verliezers van de digitalisering.

Schrijf je nu ook gratis in voor onze MO*talks over het onderwerp.

Rusland is Oekraïne binnengevallen. In 2016 trok MO* naar de toenmalige frontlijn van de geopolitieke aardverschuiving: tussen het oosten, afgescheiden door pro-Russische separatisten, en de rest van het land dat een westerse koers voer. Onderhandelingen zitten al jaren muurvast. Ontdek in dit dossier de noodzakelijke achtergrond bij de actualiteit. Ontmoet pro-Russische separatisten, Franse strijders, Georgische ‘helpers’, Oekraïense nationalisten, en vooral: de gewone burgers van wie de levens vermalen werden door oorlog.

Grote gebieden in Europa raken ontvolkt. Van Spanje tot Hongarije lopen dorpen leeg. Boosdoeners zijn emigratie, een hoog sterftecijfer en een laag geboortecijfer. Bulgarije, Roemenië en Kroatië worden het zwaarst getroffen. Maar ook in Frankrijk en Spanje kom je dorpen tegen waar iedereen is vertrokken. Die leegloop heeft ontwrichtende gevolgen voor de hele samenleving.

Voor het eerst in lange tijd lijken staten weer een actieve rol te krijgen in onze economieën, met uitdagingen als de ongelijkheid en de klimaatcrisis. Zoeken we terecht of onterecht heil bij onze overheden?