© Mstyslav Chernov / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Loop geen populisten achterna die ergernissen over migratie uitbuiten om stemmen te winnen’

Europa wil een versterkte burcht worden. Geweigerde asielzoekers moeten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Maar in de praktijk is terugsturen een humanitair drama, schrijven humanitair chirurg Réginald Moreels en Walter Reynders, voogd van een niet-begeleide minderjarige vreemdeling.
Evangelos Petratos, Rakhine, Myanmar/Burma June 2014 (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Sombere mijlpaal in Myanmar: al 3 miljoen burgers op de vlucht voor geweld

Na drie jaar burgeroorlog zijn in Myanmar nu al meer dan drie miljoen burgers op de vlucht voor het geweld binnen de eigen landsgrenzen. ‘Myanmar staat aan de rand van de afgrond’, waarschuwt de VN-waarnemer voor het land Marcoluigi Corsi.
Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-gemeenschap op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
© UN Photo (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Interview

Schrijfster Ayaan Abukar: ‘Ik zal nog lang zoekende zijn in mijn heimwee naar Oost-Afrika’

Als het van Ayaan Abukar afhangt, worden alle clichés over Somalië overboord gegooid. De Nederlands-Somalische schrijfster bundelde haar observaties over haar geboorteland in een meeslepend debuut: ‘‘Hotel Mogadishu’’. ‘Als je de problemen van vandaag wil oplossen, moet je het verleden erkennen.’
© Konstantinos Tsanakas
Column

Beste politici, jullie maken extreemrechts gedachtegoed mainstream

Gebruik maken van een cordon sanitaire om niet te besturen met Vlaams Belang, maar tegelijk wel zijn extreemrechtse gedachtegoed overnemen, is géén cordon sanitaire, schrijft MO*columniste Layla El-Dekmak. ‘We moeten dringend onder ogen zien dat onze klassieke partijen er hypocriet mee omspringen.’
© Fayrouz
Interview

Schrijfster Tuly Salumu: ‘Dat gekwetste kind van toen ben ik nog altijd’

De roman Bintje vertelt een intergenerationeel verhaal van pijn en woede. Het gaat over een meisje van kleur dat opgroeit in een witte omgeving, maar ook over huiselijk geweld. In dit interview vertelt auteur Tuly Salumu het waargebeurde verhaal achter de fictie. 
EU/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

1 jaar burgeroorlog in Soedan: land loopt leeg, geweld duurt voort

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog is uitgebroken, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.
engin akyurt / Unsplash
Nieuws

Campagnes om migratie te ontraden hebben vaak omgekeerd effect

Uit onderzoek van het gerenommeerde Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat voorlichtingscampagnes die waarschuwen voor de risico’s van illegale migratie zelden de wens om te vertrekken doen afnemen. In plaats daarvan hebben ze vaak het tegenovergestelde effect.
© Fayrouz
Interview

‘Mensen vroegen mij of ik Hutu of Tutsi ben, maar thuis spraken we daar niet over’

MO* praat met twee kinderen van ouders die meer dan vijfentwintig jaar geleden genocides ontvluchtten en in België een veilige haven vonden. Het heftige trauma dat hun ouders ervaarden, speelt nog steeds een grote rol in hun leven. 
informatie afkomstig van www.fedasil.be, de website van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers
#WijZijnHier

We verknoeien een hele generatie jongeren

‘Integreren’ is wat vluchtelingen te horen krijgen als ze hier na soms jarenlange omzwervingen aankomen. Alleen is de kans groot dat ze, na jaren wachten op een verblijfsvergunning en grote inspanningen om te integreren, het deksel op de neus krijgen. Voogd Denise De Bondt kan erover meespreken. 
© Riforest.nl
Analyse

‘Het dorp van mijn opa bestond vroeger uit honderd mensen, nu uit tien’

De Rif loopt leeg. De regio in het noorden van Marokko kent de hoogste emigratiecijfers naar Europa. Niet toevallig lijden mensen er ook steeds meer onder de gevolgen van de klimaatcrisis. ‘Als je in Marokko blijft, ben je eigenlijk al dood.’
Podcast

Van Tel: 1 miljard euro voor een EU-Tunesiëdeal?

Wat betekenen die zogenaamde migratieakkoorden tussen Europa en externe landen als Egypte en Tunesië nu echt? Om dat te begrijpen, neemt MO* het akkoord dat Europa in 2023 sloot met Tunesië onder de loep. Wat betekent die 1 miljard euro? Waar komt dat geld vandaan, en waar gaat het naartoe?

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.