© Reuters / Oswaldo Rivas
Interview

‘Zelfs voor de volgelingen van het regime is Nicaragua één grote gevangenis’

Mónica Baltodano was in de jaren ‘70 een van de leiders van de sandinistische revolutie, die Daniel Ortega in Nicaragua aan de macht bracht. Vandaag heeft de revolutie haar kinderen opgegeten. Het regime van Ortega treedt steeds driester op tegen vroegere sandinistische medestanders.
© Ynske Boersma
Interview

‘Journalistiek gezien is wat we doen misschien niet zo sexy, maar het is wel cruciaal’

Voor migranten die in de Verenigde Staten op zoek gaan naar een veiligere en betere toekomst is juiste informatie één van de grootste obstakels. Met het digitale nieuwsplatform Conexión Migrante probeert de Mexicaanse Patricia Mercado die informatiekloof te dichten.
IOM (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Steeds meer noden in de wereld, steeds minder geld voor hulp

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte aan hulp wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. ‘De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.’
© Javier Perugachi
Interview

‘In Latijns-Amerika leerde ik pas echt wat samenhorigheid betekent’

Eind 2023 sloot het Latijns-Amerikaanse ontmoetingscentrum Mundana in Antwerpen voorgoed de deuren. MO* sprak met de bezielers, Lisa Couderé en Javier Perugachi. Ze namen de harde beslissing uit financiële overwegingen. Nu is het koppel op zoek naar nieuwe manieren om het werk verder te zetten.
© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
 EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Recordaantal kinderen op de vlucht door Latijns-Amerika

Een op de vier vluchtelingen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is nog kind. Nooit eerder waren ze met zoveel in deze regio, stelt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.
© Diego F, Dussán / Banco Mundial América Latina y el Caribe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Onderwijs in Venezuela staat op instorten

Zo’n 1,4 miljoen schoolverlaters telde Venezuela de afgelopen vier jaar. Wie wel nog naar school gaat, doet dat vaak slechts deeltijds. Ook steeds meer leerkrachten haken af. 'Wat wil je, voor nog geen 25 dollar per maand?'
© Bruno Girin / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Gelukszoekers welkom! In Argentinië staat de deur voor buitenlanders wagenwijd open

In tegenstelling tot Europa heeft Argentinië open grenzen: bijna iedereen mag er binnen, ongeacht nationaliteit of inkomen. Daar zijn de meeste Argentijnen trots op, al geven ze toe dat niet iedereen altijd meetelt in de samenleving. 
Pixabay
Opinie

‘In de wereld van morgen zullen steden de hoofdrol spelen’

‘Steden zijn bepalend voor onze toekomst’, schrijft Oxford-professor Ian Golding. Tegen 2050 zal twee derde van de wereldbevolking in een stad wonen. Het reilen en zeilen in steden zal dus uitmaken of we armoede kunnen overwinnen, de klimaatverandering kunnen beperken en pandemieën beheersen.
Silar / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Wereldwijd hoogste aantal mensen op de vlucht in 60 jaar

In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.
Adam Jones / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Vergrijzing en emigratie hinderen Cubaanse ontwikkelingsplannen

Cuba vergrijst en Cubaanse gezinnen tellen steeds minder kinderen. En jonge mensen met een diploma trekken ook steeds vaker naar het buitenland. De Cubaanse regering gaat op zoek naar manieren om die daling van het bevolkingsaantal, en de bijhorende problemen, aan te gaan. 
Ocha Colombia / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Baanbrekend Colombiaans wetsvoorstel moet klimaatmigranten beschermen

Mensen in Colombia die moeten vluchten voor de gevolgen van de klimaatverandering, zullen binnenkort misschien wettelijke bescherming genieten. Een belangrijke wet over klimaatmigratie – een primeur voor Latijns-Amerika – heeft afgelopen week de eerste hindernis genomen in het Colombiaanse parlement

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.