© Eveline Gerritsen
Analyse

‘Tijdens hun menstruatie gebruiken meisjes soms sokken, T-shirts of theedoeken’

Menstrueren is de normaalste zaak van de wereld. Of dat zou het toch moeten zijn. Veel Zuid-Afrikaanse meisjes leven met menstruatiearmoede, wat gepaard gaat met stress en schaamte. ‘Als mannen één keer per maand zouden bloeden, zouden menstruatieproducten gratis zijn.’
Monoram Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Analyse

Egyptische bevolking blijft snel groeien, maar de economie volgt niet

De bevolking van Egypte groeit snel, en dat zet de ontwikkelingsdoelen van het land onder druk. De sleutel tot een duurzame oplossing, zeggen experten, zijn gezinsplanning en de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen.
Marisol Grandon / UK Department for International Development (CC BY 2.0)
Analyse

VN zoeken cash en engagementen om ontwikkelingsdoelen te reanimeren

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders deze week proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
CC0
Analyse

Belgisch-Luxemburgse palmoliegroep in nauwe schoentjes na besteld onderzoek

Na verschillende terreinbezoeken aan plantages in Liberia en Kameroen, hebben onderzoekers aantijgingen bevestigd van seksuele intimidatie, oneigenlijk grondgebruik en oneerlijke wervingspraktijken aan het adres van het Belgisch-Luxemburgs palmoliebedrijf Socfin.
© Gheleyne Bastiaen
Analyse

Hashtags in de strijd voor het vrouwenlichaam in Egypte

Wie hoopte dat de Egyptische revolutie van 2011 het leven van vrouwen ingrijpend zou verbeteren, komt bedrogen uit. De roep om gelijke rechten en kansen klinkt luider dan ooit. Ook dit keer zijn sociale media een ideaal klankbord. En ook dit keer reageert het regime defensief.
H6 Partners (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Moedersterfte blijft uitdaging voor gezondheidszorg in Afrikaanse landen

Het afgelopen decennium werd er langzaam maar zeker vooruitgang geboekt om moedersterfte in Afrika terug te dringen. De Afrikaanse gezondheidszorg moest de voorbije jaren echter enkele tegenslagen verwerken, waardoor het probleem opnieuw dreigt te verergeren.
© Vice Versa
Analyse

Deze Afrikaanse activistes willen seksuele en reproductieve rechten garanderen voor iedereen

Voor vele jongeren op het Afrikaanse continent, en vooral voor de meest kwetsbare, zijn seksuele en reproductieve gezondheid en rechten niet gegarandeerd. Maar een nieuwe generatie vrouwelijke activisten brengt daar verandering in. ‘Het gebrek aan informatie is het eerste gat dat gedicht moet worden.’
UN Photo / Christopher Herwig / Flickr (CC BY-NC-ND )
Analyse

Ethiopische burgeroorlog mee mogelijk gemaakt door wapens van leden VN-Veiligheidsraad

Het conflict in Ethiopië, dat nu al een jaar duurt, heeft geleid tot een ‘monumentale humanitaire ramp’, zeggen experts. Vier partijen bestrijden er elkaar in een burgeroorlog. De wapens daarvoor worden geleverd door verschillende grote VN-mogendheden, waaronder China en Rusland.
TED Conference (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Klimaatcrisis: ‘Vrouwen zijn het slachtoffer én het begin van verandering’

Van Oeganda tot Tsjaad en Colombia, vrouwen gaan de barricade op om te strijden tegen klimaatontwrichtende projecten in hun achtertuin. Hun boodschap: vervuilende olie- en gasinvesteringen, vaak gesteund door noordelijke landen, raken vrouwen persoonlijk.
Edgaras Vaicikevicius (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Vrouwenrechten delen in de klappen door de pandemie: ‘We zijn weer in de jaren vijftig beland’

Van huiselijk geweld tot gedwongen cyberseks: 2020 was een rampjaar voor vrouwen en meisjes. De coronacrisis zette een rem op gendergelijkheid en verergerde huiselijk en seksueel geweld. We zetten tien ontwikkelingen op een rij die in 2020 de vrouwenrechten ondermijnd hebben.
© Jackson Njehia / Reuters
Analyse

Op de vlucht voor armoede, honger en uitbuiting: ‘Deze hele tocht was en is voor mijn kinderen’

Agnes Mudembo vluchtte van Zimbabwe naar Koeweit en Malta, van armoede en een leeg bord naar uitbuiting als gezinshulp. Ze is niet de enige Zimbabwaanse vrouw die door de ene hel gaat om de andere te ontvluchten. ‘Mijn kinderen, daar doe ik het voor. Deze hele tocht was en is voor hen.’
Jeanne Menjoulet CC BY 2.0
Analyse

Duizenden migrantenkinderen mogelijk verhandeld

Volgens hulporganisatie Save the Children zijn sinds mei meer dan 4500 minderjarige migranten spoorloos verdwenen. Ze vrezen dat de kinderen in handen zijn gevallen van mensenhandelaren.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.