Dossier Rusland 1917-2017

Hoe gaat Rusland om met de revoluties van 1917? Wie is het verzet in 2017, aan de vooravond van de presidents-verkiezingen? Wie zijn de tieners en twintigers die deelnemen aan straatprotesten? Is Rusland op weg naar een nieuwe revolutie? En wat mogen we nog verwachten van de informatieoorlog tussen Rusland en het Westen? MO* zocht het uit in Moskou, Sint-Petersburg en Nizjni Novgorod.

wo 20/12
Russische jongeren getuigen over hun activisme, hun arrestatie, hun dromen, angsten en drijfveren.
di 19/12
© Mashid Mohadjerin
Wie zijn de tieners en twintigers die dromen van verandering in Rusland? Wat drijft hen en wat zijn hun angsten? Deze zes jongeren zagen in hun leven geen andere staatsleider dan Poetin. Dit zijn hun woelige levensverhalen, verteld in hun eigen woorden.
ma 11/12
© Mashid Mohadjerin
Talloze Russische mensenrechtenorganisaties zijn het slachtoffer van de informatieoorlog tussen Rusland en het Westen. MO* zocht hen op.
ma 27/11
© Mashid Mohadjerin
Onwaarschijnlijk politiek theater in Rusland: je bent een blogger met een toetsenbord en je moet in maart 2018 president van Rusland worden. De macht is een ondoordringbaar fort, de oppositie hopeloos verdeeld. Maar geen berg lijkt te hoog voor Aleksej Navalny. MO* onderzocht zijn opmars en wat die betekent voor het Rusland van morgen. Ontploft het land als hij in december officieel geweigerd wordt als presidentskandidaat?
do 09/11
© Kremlin
100 jaar na de Russische revolutie staat er opnieuw een tsaar aan de top. Poetin zal naar alle waarschijnlijkheid worden herverkozen en is op weg naar een kwarteeuw aan de macht. Waarom zijn er in Rusland zoveel revoluties geweest en wordt na elke revolutie de autocratie hersteld?
ma 06/11
© Mashid Mohadjerin
Waarom wil president Poetin de Oktoberrevolutie van 1917 het liefst van al naar de vuilnisbak van de geschiedenis verwijzen, maar is de overwinning van de staat, die uit de revolutie voortkwam, in de Tweede Wereldoorlog het grootste nationale idee in Rusland vandaag? Waarom is geschiedenis in Rusland een wapen in de informatieoorlog met het Westen? Russische herdenkingspolitiek doorgelicht.