'VS niet welkom in Pakistan'

De voormalige president van Pakistan, Pervez Musharraf, is tegen de nieuwe plannen van Barack Obama in de strijd van de Verenigde Staten tegen al-Qaeda. Obama wil luchtaanvallen uitvoeren op Pakistaans grondgebied om extremisten die er zich verschuilen te verslaan.
De reactie van de ex-president komt er enkele dagen nadat Barack Obama nog eens bevestigde dat het alleen maar zou gaan om luchtaanvallen. Van grondtroepen in Pakistan is er geen sprake. Obama maakte van de strijd tegen al-Qaeda in Afganistan een van de prioriteiten van zijn buitenlands beleid. De Amerikaanse president stelde wel duidelijk dat de luchtaanvallen niets afdeden van de erkenning van de Pakistaanse regering.
Pervez Musharraf was tot 2008 president van Pakistan. Toen trad hij af na zware internationale druk, voornamelijk door zijn belangrijkste bondgenoot: de Verenigde Staten. Musharraf had immers in oktober 2007 op dubieuze wijze de verkiezingen gewonnen.
Om te vermijden dat de rechterlijke macht in Pakistan deze herverkiezing zou nietig verklaren ontsloeg hij alle rechters uit hun functie. Hij werd opgevolgd door Asif Ali Zardari in september 2008.

 Vraagtekens


Musharraf sprak de verzamelde pers toe op de luchthaven van Islamabad alvorens te vertrekken naar China. Geen enkele externe partij had het recht om de Pakistaanse grenzen te overschreiden en indien dat toch zou gebeuren moeten daar enorme vraagtekens bij geplaatst worden.
Pakistan is een soeverein land
“De Amerikaans strijdkrachten hebben niet het recht om aanvallen uit te voeren op Pakistaans grondgebied. Pakistan is immers een soeverein land. Pakistan zal natuurlijk zelf wel de handschoen moeten opnemen tegen het terrorisme, maar dat mag niet als excuus dienen om buitenlanders onze landgrenzen te laten oversteken”,  zegt Musharraf.
De uitspraken van Musharraf staan in schril contrast met de positieve reacties van de huidige president van Pakistan, Asif Ali Zardari. Die was enthousiast over de nieuwe plannen van Obama. De Pakistaanse regering krijgt al jaren miljarden steun van de VS, en in de nieuwe plannen zou die steun nog opgetrokken worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.