“Pakistan is niet voorbereid op zulke aanslagen”

Pakistan is hardleers in terrorismebestrijding. Vandaag vond weer een terroristische aanslag plaats op een politieschool dichtbij Lahore, aan de Indische grens. De derde in één week tijd.
Rond half acht plaatselijke tijd werd de rekrutenschool tijdens de ochtenddril aangevallen door verschillende groepen. Minstens 27 rekruten kwamen daarbij om het leven.
De mannen waren volgens een ooggetuige Aamir Shazad in burgerkleding gehuld, en niet in politiekleding, zoals sommige bronnen melden. “Ze klommen over de muur van het gebouw en begonnen te schieten.”
De aanval begon met het binnendringen van het gebouw aan de achterkant. De aanvallers bestookten de parade meteen met granaten. “Er is aan de achterkant heel weinig bewaking. Slechts vijf of zes man.”
Er was geen extra bewaking naar aanleiding van de aanslag 3 dagen eerder in Islamabad en een eerdere zelfmoordaanslag op 24 maart bij een politiekantoor.
Imatiaz Gul, een Pakistaans politiek analist, benadrukt dat deze aanvallen niet voorzien kunnen worden. “Deze mensen kwamen om te doden.”, zegt hij.  “Aan de andere kant”, zegt Gul nog, “is het land niet voorbereid op zulke aanvallen. Dat zie je aan de reactie van de paramilitairen op de aanslag.” Die kwamen pas 90 minuten na het begin van de aanval aan bij de politieschool.

Politieke explosiviteit


Vandaag werd ook bekend dat het Inter Service Intelligence (ISI) steun zou geven aan de Talibanstrijders in de grensstreek met Afghanistan. Het ISI zou wapens en geld leveren, maar ook de tactische plannen van de Taliban mee bepalen, meldt de New York Times. Het ISI zou de Afghaanse Taliban helpen om een pro-Pakistaanse regering in Afghanistan te bewerken om niet tussen twee vijanden te belanden.
Pakistan zit al in een impasse sinds Musharraf niet is herkozen bij de vorige verkiezingen. Het leger, dat de eigenlijke macht in Pakistan uitoefent, steunt president Zardari niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.