1,68 °C warmer dan de schatting voor pre-industriële tijden

Elf warmste maanden ooit gemeten op rij

© C3S/ECMWF

Maandelijkse afwijkingen van de mondiale oppervlakteluchttemperatuur (°C) ten opzichte van 1850–1900 van januari 1940 tot april 2024, uitgezet als tijdreeksen voor elk jaar. 2024 wordt weergegeven met een dikke gele lijn, 2023 met een dikke rode lijn en alle andere jaren met dunne lijnen, gearceerd volgens het decennium, van blauw (jaren 40) tot steenrood (jaren 2020).

April was de elfde maand op rij met de warmste temperaturen die ooit zijn gemeten voor de tijd van het jaar. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.

De gemiddelde temperatuur in april was wereldwijd gemiddeld 1,68 graad Celsius warmer dan de schatting voor pre-industriële tijden. Daarmee is het de heetste april ooit gemeten, en de elfde maand op rij die het hitterecord breekt, stelt Copernicus.

Ook de wereldwijde gemiddelde temperatuur voor de afgelopen 12 maanden is de hoogste ooit gemeten, met 1,61 graden boven het pre-Industriële gemiddelde.

Specifiek voor Europa was de voorbije maand de op één na warmste april die ooit werd voor het continent.

Nieuwe normaal

De cijfers van Copernicus tonen ook aan hoe de globale temperaturen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen: de gemiddelde temperatuur over de afgelopen 12 maanden is 0,73 graden hoger dan het gemiddelde over de periode tussen 1991 en 2020.

Copernicus geeft mee dat El Niño wel een rol speelde de voorbije maanden, maar dat de planeet ook duidelijk opwarmt. ‘Temperatuurschommelingen die samenhangen met natuurlijke cycli zoals El Niño komen en gaan, maar de extra energie die in de oceaan en de atmosfeer wordt vastgehouden door de toenemende concentraties broeikasgassen zullen de wereldwijde temperatuur naar nieuwe records blijven stuwen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.