Vluchten kan niet meer

Er wordt nogal wat gevlucht in het nummer van MO* van september 2012. Jonge Maghrebijnen ontvluchten de uitzichtloosheid thuis om in een nog diepere uitzichtloosheid hier terecht te komen. Wanhopige Somaliërs en Ethiopiërs ontvluchten de oorlog en de klimatologische rampspoed en komen vast te zitten in gesloten instellingen in Malta.

  • Brecht Goris Gie Goris. Brecht Goris

Palestijnen die al decennia overleven als vluchtelingen in eigen land, dreigen opnieuw uitgezet te worden om plaats te maken voor de economische en politieke expansie van de Israëlische staat. En in Pakistan moeten mannen, vrouwen en kinderen hun hebben en houden achterlaten als het geweld tussen het nationale leger en de tribale of islamistische opstandelingen hun dorp bereikt.

En toch is dat nog maar een fractie van de bestaansonzekerheid die de levens van miljarden mensen dag in dag uit tekent. Het is voor de meeste Europeanen bijna onmogelijk om echt te voelen wat dat betekent: niet weten waar de volgende maaltijd vandaan zal komen, niet weten waar je vanavond zal slapen, niet weten of de gewapende mannen bescherming bieden of juist levensbedreigend zijn, en vooral: niet weten wat de dag van morgen voor je kinderen zal brengen.

Toch wordt het debat over de concrete mensen in die omstandigheden in Vlaanderen op een haast achteloze manier gevoerd. De enige overweging in de migratie- of asieldiscussies die zorgvuldig in de gaten gehouden wordt, is het behoeden van onze persoonlijke en maatschappelijke zekerheid. Alsof die vandaag nog geïsoleerd kan worden van de mondiale onzekerheid. De terechte bezorgdheid over de toekomst van de inwoners van dit land moet dringend geaard worden in een veel grotere betrokkenheid bij de toekomst van de overige zeven miljard aardbewoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.