© PZUMA Press, Inc.
Analyse

In India bepaalt één politicus de keuze van een miljard kiezers

Van 19 april tot 1 juni kiezen bijna een miljard Indiërs een nieuw parlement en dus ook een nieuwe regering. De democratie en de ziel van het land staan op het spel.
Podcast

Van Tel: is India klaar voor 500 miljoen jongeren?

500 miljoen. Dit getal staat voor het aantal Indiërs dat vandaag twintig of jonger is. Het is een hallucinant getal en dat vinden ze ook in India. Het beleid is ook overtuigd dat deze massa jongeren de motor zal zijn voor de snelgroeiende economie van India.
© Zwerm / MO*
Reportage

20 jaar MO*: ‘Meertaligheid is belangrijk om diverse perspectieven op het leven te ontwikkelen’

Dit jaar prijkt MO* precies twintig jaar op de cover van uw favoriete mondiale magazine. Oud-hoofdredacteur Gie Goris duikt in het archief en legt een thema voor aan jongeren die zich engageren in de raad van bestuur van vzw Wereldmediahuis.
© Kristof Devos
Interview

‘De Indiase regering wil volledige controle over de verhalen die mensen zien, lezen en horen’

Een tekening doet vaak meer pijn dan een opiniestuk. Cartoonisten aller landen kunnen dat bevestigen. Aseem Trivedi maakt cartoons in India en publiceert ook ver buiten de landsgrenzen. Zijn verhaal illustreert hoe krampachtig de macht reageert als haar fouten uitvergroot worden.
© Maureen De Wit
Interview

Adil El Arbi: ‘Als wij de deur openen voor een volgende generatie, kunnen zij hun dromen waarmaken’

Vlaanderen en Hollywood gingen allang plat voor regisseur Adil El Arbi, en nu krijgt hij ook de P&V Burgerschapsprijs 2023. Voor zijn levenshouding, zijn inzet voor jongeren in grootsteden, zijn verbindende praktijk. 'Als blingbling je enige drijfveer wordt, heb je een probleem.'
© Gie Goris (CC NC NA 2.0)
Analyse

Waarom pers en politiek zo hard botsen in India

Op de ochtend van 3 oktober viel de Indiase politie binnen bij tientallen journalisten en medewerkers van de kritische nieuwssite Newsclick. De inval is een extreem voorbeeld van het conflict tussen overheid en de — zeldzame — kritische pers, ziet MO*journalist Gie Goris, die net in India is. 
© MO*
Extra

Het wonderlijke, maar waargebeurde verhaal van MO*

MO* is een uniek mediaverhaal, maar zijn ontstaansgeschiedenis werd nog nooit verteld. Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van MO* vroeg hoofdredacteur Jago Kosolosky aan zijn voorganger Gie Goris om in zijn archieven en notities te duiken. Dat levert een wonderlijk, maar waargebeurd verhaal op.
Interview

‘Trage journalistiek moet ook zijn plek vinden op TikTok’

Dit jaar prijkt de naam MO* precies twintig jaar op de cover van uw favoriete mondiale magazine. MO* kiest er heel bewust voor, vandaag én twintig jaar geleden, om afstand te houden van de actualiteit en de dominante nieuwsverhalen. 'Trage journalistiek ziet vaker wat er écht toe doet.' 
Reuters/ Adnan Abidi
Analyse

Communautair geweld in India, hoe toevallig is dat?

De zomer van 2023 was lang en heet in India. Door extreem weer, maar vooral ook door communautair geweld. En dat is minder spontaan dan meestal voorgesteld wordt. Het is ook schadelijker voor India’s ambities dan de regering in Delhi beseft.
Pickpic (CC0)
Recensie

Vijf boeken tegen onverschilligheid

Romans bieden toegang tot kennis die in reportages, essays en andere non-fictie verborgen blijft. Maar goede non-fictie onthult ook manieren waarop je ten volle mens kan zijn in een onmenselijke wereld, schrijft voormalig MO*hoofdredacteur Gie Goris.
© Reuters / Amit Dave
Reportage

Geen plaats voor moslims in de Indiase canon

Wie het verleden beheerst, bepaalt de toekomst. Dat maakten de hoogoplopende debatten over de Vlaamse canon en Het Verhaal van Vlaanderen duidelijk. Ook in India woedt de geschiedenisstrijd. Net zoals bij ons gaat die over wie herinnerd of geschrapt wordt.
© Elien Spillebeen
Interview

Twee jaar na terugkeer van Taliban: deze Afghaanse vrouwen blijven geloven in vrijheid

Twee jaar geleden kwamen de Taliban opnieuw aan de macht in Afghanistan. Vrouwen en verdedigers van mensenrechten betalen daarvoor een hoge prijs. Maar de strijdbaarheid van Afghanen is niet gebroken, zeggen twee vooraanstaande activistes, Sima Samar en Razia Arefi. ‘Kennis kan je niet afnemen.’ 

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.