Virus maakt waterstof

Onderzoekers van het prestigieuze onderzoekslab MIT zijn erin geslaagd een virus zo aan te passen dat het water splijt tot waterstof. De nieuwe methode, die geïnspireerd is door de manier waarop planten zonlicht omzetten in energie, kan op termijn een revolutie betekenen op het vlak van zonne-energie.
Zonne-energie kampt nog steeds met één groot probleem: ze is enkel beschikbaar als de zon schijnt. Waterstof kan mogelijk een oplossing bieden: de zonne-energie wordt gebruikt om waterstof te produceren, en die kan om het even wanneer gebruikt kan worden als milieuvriendelijke brandstof om elektriciteit te produceren of voertuigen aan te drijven.

Wetenschappers slaagden daar al in, maar er was een tussenstap voor nodig: door middel van zonne-energie werd eerst elektriciteit geproduceerd, die vervolgens gebruikt wordt om waterstof te produceren op basis van water. De nieuwe technologie, die beschreven staat in Nature Nanotechnology, slaat die tussenstap over. De onderzoekers onder leiding van Angela Belcher vormden het onschadelijk virus M13 om zodat het erg efficiënt zuurstof van waterstofmoleculen kon scheiden.

“Dit is een bijzonder slim staaltje werk”, zegt Thomas Mallouk, Professor Materials Chemistry and Physics aan de Pennsylvania State University, die zelf niet bij het onderzoek betrokken was. “Het lost een van de moeilijkste problemen in artificiële fotosynthese op.”

Lange termijn



Tegelijk waarschuwt de professor voor teveel optimisme: “Er is een indrukwekkenden combinatie van problemen die moet opgelost worden voor dit of eender welk systeem van aftificiële fotosynthese echt gebruikt kan worden voor de omzetting van energie.” Zo moet het systeem minstens tien keer zo efficiënt worden als natuurlijk fotosynthese, moet het proces minstens een miljard keer herhaald kunnen worden en moeten er goedkopere elementen gebruikt kunnen wordne. “Dat zie ik niet meteen in de nabije toekomst gebeuren”, zegt hij. “Maar dit onderzoek kan alvast een belangrijk stukje in de puzzel vormen.”

De onderzoekers zelf willen niet speculeren over het tijdstip waarop de technologie commercieel gebruikt kan worden, maar Belcher verwacht wel dat ze binnen de twee jaar een prototype kan ontwikkelen dat het hele proces tot een goed einde brengt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.