Oeganda wil strenge mediawet

Een wetsvoorstel zorgt voor veel onrust bij de Oegandese media. Het houdt in dat de licentie om te mogen publiceren elk jaar opnieuw verlengd moet worden door een speciale mediaraad. Critici zijn bang dat de regering van president Museveni de nieuwe wet zal gebruiken om de persvrijheid in het Oost-Afrikaanse land nog verder in te perken.
Volgens de Oegandese minster van Informatie Princess Kabakumba is de nieuwe wet noodzakelijk om de kwaliteit van de Oegandese journalistiek te bewaken. Op een Pan-Afrikaanse conferentie in maart zei de minister dat de Oegandese media de vrijheid heeft misbruikt en dat het noodzakelijk is om de regelgeving aan te passen. “Bij vrijheden horen verantwoordelijkheden. De media zal zich aan de regels moeten houden en zich verantwoordelijk moeten opstellen.”

Het wetsvoorstel voorziet in een nieuw aan te stellen Raad voor de Media, die moet toezien op de kwaliteit en correctheid van de Oegandese journalistiek. Om een nieuwe eenjarige licentie te verkrijgen moet een medium de nieuwe raad overtuigen dat het beschikt over adequate technische middelen en bewijs leveren van sociale, culturele en economische waarde. Een licentieaanvraag kan geweigerd worden als de Raad voor de Media meent dat dit nodig is voor de nationale veiligheid, stabiliteit en eenheid, of om economische sabotage een halt toe te roepen.

Ongrondwettelijk



Volgens professor Fredrick Jjuuko, gespecialiseerd in mediarecht, zijn de maatregelen die de minister wil nemen ongrondwettelijk. “Journalisten zouden moeten bewijzen dat ze een journalistieke opleiding hebben genoten en mogen niet over een strafblad beschikken. De grondwet geeft iedereen het recht op vrijheid van meningsuiting, maar nu wordt dat voorbehouden aan burgers met een academische graad. Dat is oneerlijk.”

Ook George Lugalambi van de faculteit Massacommunicatie aan de Makerere Universiteit in Kampala wijst op de problemen die de nieuwe wet met zich mee zou kunnen brengen. “Want wie bepaalt wat schadelijk is voor het landsbelang? En hoe voorkom je dat politici met zakelijke belangen het argument van economische sabotage gebruiken om de eigen positie te versterken?”  

Artikel 29



Bezorgde Oegandese mediaorganisaties hebben zich verenigd in de “Coalitie Artikel 29”, genoemd naar het artikel in de Oegandese grondwet waarin de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. De nieuwe organisatie hoopt verdere inperking van de vrijheid van de media te kunnen voorkomen.

Lugalambi, een van de initiatiefnemers van Artikel 29, vindt dat de overheid de media de mogelijkheid moet geven om zichzelf te reguleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.