Strijd tegen corruptie nu al onder vuur

Nog voor de strijd tegen corruptie in Thailand goed en wel van start is gegaan, klinkt er al kritiek op de aanpak van de regering. Die zou haar nieuwe anticorruptie campagne willen misbruiken om politieke tegenstanders uit te schakelen tegen de volgende nationale verkiezingen in januari 2005.

Volgende week lanceert de Thaise regering haar gloednieuwe campagne tegen corruptie. Al in 2001 had premier Thaksin Shinawatra beloofd om werk te maken van de strijd tegen corruptie. Als de regering die strijd serieus zou nemen en echt veranderingen zou willen, had ze er al veel vroeger mee moeten beginnen, zegt Nirand Pithakwatchara, voorzitter van de senaatscommissie over menselijke veiligheid en maatschappelijke ontwikkeling. Nu, op de vooravond van nieuwe verkiezingen, creëert de regering enkel de illusie dat ze corruptie aanpakt. Pithakwatchara gaat nog verder in zijn kritiek: We zijn bezorgd dat de regering de oorlog tegen corruptie zal misbruiken om politieke tegenstanders uit te schakelen. Met name de aanklacht tegen Chamlong baart ons zorgen.

De populaire politicus Chamlong Srimuang is onlangs door een minister beschuldigd van gesjoemel met gronden. Tot begin dit jaar was hij Thaksins politieke mentor maar de laatste maanden groeide Srimuang uit tot een van de grootste tegenstanders van de Thai Rak Thai regering. Denk maar niet dat jullie je macht kunnen gebruiken zoals jullie willen. De macht ligt bij het volk, niet bij de politici, reageerde Chamlong in de media op de beschuldigingen.

Corruptie is een oud zeer in Thailand. In haar rapport van vorig jaar plaatste Transparancy International het land op de 70ste plaats in de corruptie-index. Van het consultancybureau Political and Economic Risk Consultancy krijgt Thailand een 8,55 op 10 voor corruptie, één van de slechtst mogelijke scores.

Twee weken geleden onthulde een Thaise anticorruptie-activist dat ambtenaren en politici het afgelopen decennium maar liefst 300 miljard dollar aan steekpenningen en smeergeld in hun zakken hebben gestoken. Volgens Sundsidh Piriyarangsan van de Bangkok Chulalongkorn Universiteit is de politie de meest corrupte staatsinstelling in Thailand. Zijn onderzoek wees uit dat politieagenten in 2002 zowat 766 miljard dollar hadden binnengerijfd bij goktenten, illegale loterijen, massagesalons en riksja’s. De werkwijze van de agenten kwam in juli aan het licht, toen Chuwit Kamolvisit uit de biecht klapte. De koning van Bangkoks massagesalons vertelde dat hij maandelijks 300.000 dollar aan de politie betaalde om zijn zes huizen van plezier open te houden.

Socioloog Bantorn Ondam van de Assembly of the Poor, een netwerk van lokale ngo’s, merkt op dat Thailands armsten ook slachtoffer zijn van corruptie omdat beloofde hulp via ontwikkelingsprogramma’s vaak nooit helemaal aankomt. Boeren ontvangen bijvoorbeeld maar 50 in plaats van de beloofde 100 koeien. Dat is het werk van ambtenaren. Zij bedriegen altijd de armen.

Volgens sommige experts zal het niet volstaan dat premier Thaksin de corruptie binnen de bureaucratie aanpakt. Zij zien een nieuw soort van corruptie opbloeien in Thailand. De oude stijl van corruptie, waarbij ambtenaren een deeltje afsnoepen van een regeringsproject, wordt nu vervangen door een nieuwe stijl: corruptie in het beleid, zegt de Amerikaanse academicus David Streckfuss, die de Thaise politiek bestudeert. Politici die banden onderhouden met de bedrijfswereld zouden beleidsbeslissingen nemen waar ze zelf op termijn van zouden profiteren. Streckfuss: Die aanpak is heel indirect, meer geraffineerd en waarschijnlijk moeilijker om op te sporen. (KC/MM)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.