© Dirk Vertommen
Analyse

Zijn energiegemeenschappen een oplossing voor wie de energiefactuur te duur is?

In Vlaanderen loopt sinds een jaar een proefproject waarbij de huurders van een sociale woonwijk zich verenigen in een energiegemeenschap. Toch loopt alles nog niet helemaal van een leien dakje.
D66 Utrecht (CC BY 2.0 DEED)
Analyse

Mensen wegpesten uit Brussel-Zuid en problemen doorschuiven? Utrecht toont dat het niets oplost

Station Brussel-Zuid werd eind augustus schoongemaakt, de overheden kondigden een actieplan aan tegen de criminaliteit en overlast. Die aanpak is allesbehalve origineel: Utrecht ging in 2022 precies dezelfde toer op. MO* stak de Moerdijk over en ging kijken onder het Bollendak.
Christian Mackie (Unsplash)
Analyse

‘Zonder klimaatrechtvaardigheid kan er geen sprake zijn van sociale rechtvaardigheid’

De Europese emissiehandel wordt uitgebreid naar mobiliteit en verwarming. Een sociaal klimaatfonds moet de impact voor de armste gezinnen verzachten, maar deskundigen waarschuwen dat het mogelijk niet volstaat. 
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
European People's Party / Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

‘Orbán is een oorlog begonnen tegen arme mensen’

De antidemocratische agenda van de Hongaarse premier Viktor Orbán domineert de internationale media, zijn sociaal-economische beleid krijgt maar weinig aandacht. Op papier lijkt de onderste laag van de samenleving goed beschermd, maar is dat wel zo?
Analyse

Een woning als grondrecht, maar niet voor iedereen?

Was een dak boven je hoofd ooit een grondrecht, dan vervelt het vandaag steeds meer tot een beloning die nieuwkomers moeten verdienen. Gelukkig zijn er solidaire burgers om erkende vluchtelingen aan een wortelplaats te helpen. Maar is dit wel hoe het zou moeten gaan?, vragen zij zich af.
Unsplash / Alistair MacRobert (CC0)
Analyse

Waarom mensen met migratieroots jaarlijks miljarden naar hun thuisland sturen

Ruim 5 miljard euro. Zoveel geld stuurden mensen een met migratieachtergrond in 2020 vanuit België naar hun land van herkomst. “Remittances”, zo heten die transacties, en ze overstijgen ruimschoots het bedrag dat België investeert in ontwikkelingssamenwerking. Maar waarom doen mensen het?
© Reuters / Mohamad Torokman
Analyse

Zijn Palestijnse vluchtelingen staatloos? ‘Sommigen zitten vast in een juridisch limbo’

Palestina is een staat, vinden de Vlaamse rechtbanken. Maar België erkent de Palestijnse staat niet. Het is een tegenstrijdigheid met grote gevolgen voor sommige Palestijnen in België. ‘Onze dochter heeft haar rechten. Net zoals alle andere mensen in België.’
© Zoë Deceuninck
Analyse

Nederlands plantagebedrijf en Belgische managers laten Suriname met schulden en bananen achter

In november nam de Surinaamse overheid noodgedwongen het roer over van ‘s lands grootste bananenbedrijf. Zes jaar lang was dat onderdeel van een Nederlandse groep in handen van de Belgische ondernemer Hein Deprez. Die laat Suriname nu achter met een financiële kater.
© Belga
Analyse

Nieuwe opvangprojecten voor mensen zonder papieren: ‘Vandaag moeten ze vaak kiezen tussen pest en cholera’

De federale regering gaat enkele pilootprojecten steunen die mensen zonder papieren opvangen en begeleiden. Een hoopvol signaal waarover mensen met jarenlange ervaring in de sector voorzichtig positief zijn. Voorzichtig, want het mag geen verdoken terugkeerbeleid worden.
© Belga
Analyse

MO* fileert de plannen van ‘de spannendste regering ooit’

Welke plannen heeft de regering-De Croo op sociaal, economisch en ecologisch vlak? De MO*redactie fileerde de plannen van ‘de spannendste regering ooit’ en haalde er de dingen uit die u nog niet elders las. 
© Jackson Njehia / Reuters
Analyse

Op de vlucht voor armoede, honger en uitbuiting: ‘Deze hele tocht was en is voor mijn kinderen’

Agnes Mudembo vluchtte van Zimbabwe naar Koeweit en Malta, van armoede en een leeg bord naar uitbuiting als gezinshulp. Ze is niet de enige Zimbabwaanse vrouw die door de ene hel gaat om de andere te ontvluchten. ‘Mijn kinderen, daar doe ik het voor. Deze hele tocht was en is voor hen.’

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.