© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
© Robbe Wets
Interview

Guatemalteekse activisten in de bres voor het milieu: ‘Wij weten welke schade grondbezitters berokkenen’

Plantages van grote bedrijven vervuilen het water in het zuidwesten van Guatemala. De oogst van de landbouwers en de gezondheid van de bevolking komen daardoor in het gedrang. Drie Guatemalteekse activisten kwamen voor de campagne van Broederlijk Delen in België het probleem aankaarten.
© Enrique Garciá Medina
Interview

Schrijfster Selva Almada: ‘We nemen geweld tegen vrouwen nog altijd niet serieus’

In de jaren ’80 werden in Argentinië 3 meisjes vermoord. ‘Ze hadden een leven’, vertelt de gevierde Argentijnse schrijfster Selva Almada. In haar kroniek ‘‘Dode meisjes’’ geeft ze hen een gezicht en vertelt ze het verhaal van de vele andere slachtoffers van geweld tegen vrouwen.
© Vero Zapata / Oxfam
Interview

‘Overheden lossen onze problemen niet op’

Twee Latijns-Amerikaanse vrouwen blikken terug op een bewogen jaar. Christina Burneo praat vanuit de feministische beweging, Gabriela Bucher staat sinds kort aan het hoofd van Oxfam International. ‘Ngo’s volgden lange tijd de logica van vooruitgang en groei, zonder zich kritisch op te stellen.’
© OPIAC
Interview

‘Wij kunnen de wereld aanleren om de natuur niet meer als handelswaar te zien’

‘Mensen met ontwikkelingsvisie zien water en bouwen een dam. Bij bomen denken ze aan goud of petroleum, en zelfs zuurstof wordt verkocht. Waar inheemse volken zijn, blijft de natuur bewaard.’ Een interview met Julio Cesar López Jamioy, leider van een beweging voor inheemse volkeren in Colombia.
CC Manuela d'Avila (CC BY 2.0)
Interview

Leonardo Boff: ‘Zorg behoort tot de essentie van de mens’

Volgens Braziliaans theoloog, filosoof en schrijver Leonardo Boff dreigt onze diepe beschavingscrisis af te glijden naar pure barbarij. Alleen een zorgende, liefdevolle houding ten aanzien van alles wat leeft, kan de mensheid opnieuw toekomst geven. Alleen zo overwint het leven de dood.
© Javier Perugachi
Interview

Rigoberta Menchú: ‘Thuis voor toekomst vechten in plaats van elders de droom van de globalisering na te jagen’

Inheemse vrouw zijn in Guatemala is niet makkelijk: de kans is groot dat je dan in extreme armoede leeft en chronisch ondervoed bent. Maar de Guatemalteekse activiste Rigoberta Menchú Tum, die ooit de Nobelprijs voor de Vrede won, gelooft in een jonge generatie voor verandering. ‘Deze jongeren zijn zo beloftevol. Hier zullen 50.000 Rigoberta’s ...
© Luisa Gonzalez / Reuters
Interview

Colombia krijgt beloofde vrede niet, wel hernieuwd geweld door paramilitairen

Het geweld is terug in Colombia, ruim drie jaar na het historische vredesakkoord. Herhaalt de geschiedenis zich? Colombiaans politicoloog Francisco Gutiérrez Sanín voorziet een terugkeer van het paramilitarisme uit de bloedigste conflictjaren van het land.
Bob Simipson (cc by nc-2.0)
Interview

Laura Zúñiga Cáceres: ‘Het herschrijven van de grondwet is de uitweg uit de politieke crisis in Honduras’

Op donderdag 21 september was Laura Zuniga Cáceres te gast bij de Buren van de Abdij in Gent. MO* medewerkster Louise Hantson ging na afloop in gesprek met de activiste over de moord op haar moeder Bertha Cáceres, de risico's van milieu-activisme in Honduras en de toekomst van het land.
© Lisa Couderé​​
Interview

Pedro Valenzuela: ‘Ik pleit voor een links project in Latijns-Amerika, maar niet het macho links van de jaren zeventig’

De Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC) lanceren vandaag hun politieke partij. MO* had een gesprek met Professor Pedro Valenzuela over het politieke project van de FARC. Op het dak van de Javeriana Universiteit in Bogota hebben we het op de vooravond van een nieuwe toekomst over het verleden van de FARC, hun politieke ideologie en ...
  © Lisa Couderé​​
Interview

De Vredeweefsters van Colombia: ‘De vrouw was tijdens het conflict de oorlogsprijs’

Na decennia van intern conflict in Colombia is de tijd voor de vrede aangebroken, althans op papier. MO* ging in gesprek met drie vrouwen die het oorlogsgeweld aan den lijve ondervonden. Diana Vargas, Omaira Bastos Mora en Doris Carrascal noemen zichzelf de vredeweefsters en staan nu zelf slachtoffers bij.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.