李大毛 没有猫 / Unsplash
Commentaar

‘Oneerlijke praktijken? Misschien doen de Chinezen het gewoon beter dan wij, en kunnen we iets van hen leren’

In plaats van China te verwijten dat het vals speelt, zou Europa Chinese producenten van zonnepanelen en elektrische auto’s hier kunnen uitnodigen om van hen te leren, schrijft MO*journalist John Vandaele.
CC0
Analyse

Van magneten tot elektrische auto's: Europa's zoektocht naar grondstoffenzekerheid

De wereldwijde overschakeling op groene energie doet de vraag naar een aantal cruciale grondstoffen enorm stijgen. Europa is voor deze grondstoffen grotendeels afhankelijk van import uit andere landen. Met de Critical Raw Materials Act wil de EU die afhankelijkheid bijsturen.
​​​​Ivan Radic / flickr.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Rekenkamer kritisch voor Europese klimaatsteun aan het Zuiden

Het Europese mechanisme om arme landen te helpen in de strijd tegen de klimaatverandering schoot tekort, stelt de Europese Rekenkamer. Die vond weinig bewijs dat de steun de landen echt weerbaarder heeft gemaakt.  
Gabriel González / PXhere (CC0)
Nieuws

Hoe de Europese liefde voor kikkerbillen elders vernieling zaait

De Europese Unie is de grootste importeur van kikkerbillen afkomstig van wilde kikkersoorten. Door gebrek aan transparantie en wetgeving vormt de handel een ernstig risico op het uitsterven van kikkersoorten, zeggen wetenschappers.
CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Europa ‘schrijft geschiedenis’ en weert producten uit ontbossing

De EU verbiedt producten zoals palmolie, cacao en koffie als die gelinkt zijn aan ontbossing. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben daar maandag een akkoord over bereikt – een wereldprimeur.
Hamish John Appleby (IWMI) / Flickt (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Beloofd Europees exportverbod gevaarlijke pesticiden is nog niet voor morgen

In haar planning voor het komende jaar vermeldt de Europese Commissie geen exportverbod voor schadelijke pesticiden. Die maatregel werd nochtans beloofd, in 2020 al. Waarnemers vrezen dat het verbod op de lange baan wordt geschoven onder druk van de agrochemische industrie.
Lukasbieri / Pixnio (CC0)
Opinie

‘Schone stroom is goedkoper dan ooit, maar waarom stijgt onze energiefactuur dan?’

Energieprijzen swingen de pan uit, terwijl het aandeel van goedkope hernieuwbare energie steeds groter wordt. Ons energiesysteem is niet afgestemd op de energiebron van de toekomst, zegt energie-expert Michael Grubb. 
Miguel Pinheiro/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Europees beleid voor biobrandstoffen heeft bos zo groot als Nederland weggevaagd

De Europese honger naar biodiesel voor auto's en vrachtwagens heeft op tien jaar tijd de ontbossing enorm aangewakkerd. 'Een gebied ter grootte van Nederland is verdwenen', stelt de denktank Transport & Environment (T&E) in een nieuwe studie.
Michael Wong (CC BY 2.0)
Commentaar

Kan de EU blijven zwijgen over Oeigoeren en protesten in Hongkong?

Hoe voelt het om Xi Jinping te zijn, de hedendaagse heerser over het immense China? Zijn keuze voor een meer autoritair China heeft immense gevolgen: minstens een miljoen Oeigoeren zitten opgesloten in detentiecentra in Xinjiang, een partijlid lekt daar gevoelige documenten over en Beijing krijgt ook de protesten in Hongkong niet onder controle.&nb ...
thierry ehrmann CC BY 2.0
Analyse

Zwicht Cambodja voor Europese druk?

Vandaag gaat de Cambodjaans premier Hun Sen, tijdens de Europees-Aziatische top in Brussel in gesprek met Federica Mogherini, de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken. De inzet is de mogelijke stopzetting van een handelsakkoord, omdat Cambodja de mensenrechten niet zou respecteren. 
cc BY-ND 2.0
Analyse

TTIP door Aziatisch broertje in stroomversnelling?

De goedkeuring van het TPP-handelsverdrag vorige week, tussen de VS, Canada en een aantal Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen, zorgt voor grote verdeeldheid, net als de TTIP onderhandelingen bij ons tussen de Europese Unie en de VS. De vraag is op welke manier dit TPP de gesprekken aan de TTIP onderhandelingstafel beïnvloedt.
© Amelie Peulen
Wereldblog

Ontwikkelingssamenwerking in middeninkomenslanden?

De rol van middeninkomenslanden is al geruime tijd onderwerp van debat binnen de sector van ontwikkelingssamenwerking. Hierbij gaat het zowel om de rol van deze landen als ontvangers van ontwikkelingshulp, als donoren.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.