© Global Voices
Analyse

Wordt Latijns-Amerika een nieuwe AI-hub?

ChatGPT en andere AI-toepassingen lijken bijna niet meer weg te denken. Maar de explosieve groei van AI heeft ook een keerzijde. Want de technologie vraagt enorm veel water, energie en handenarbeid. En de grote techreuzen zoeken die daar waar ze de minste problemen verwachten.
Lloyd Alozie / Unsplash
Analyse

Azerbeidzjan stelt organisatiecomité volgende klimaattop voor: oliebonzen, omstreden ambtenaren en geen enkele vrouw

Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, benoemt verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.
CC0
Analyse

Wordt een watercrisis de bron van een nieuw conflict in Iran?

Extreme droogte en waterschaarste zorgen al enkele weken voor onrust in Iran. ‘De lokale bevolking betaalt nu een hoge prijs voor Irans dammenobsessie.’
© Flickr / Rainer Voegeli (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

India wil toeristische trekpleister maken van Laccadiven: ‘Ecologische ramp’

Bewoners van de Laccadiven, een Indiase eilandengroep, vrezen dat overheidsplannen desastreuze gevolgen zullen hebben. Maar de eilanders protesteren, terwijl ze zich ook al moeten voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. ‘Dit is een ideale samenleving op een paradijselijk eiland.’
© Sivaram V / Reuters
Analyse

Na de droogte volgt de zondvloed. India opnieuw getroffen door zware overstromingen

Een vernietigende regenval kostte in India het leven het leven aan minstens tweehonderd mensen. Door hevige moessonregens veranderen rivieren in kolkende water- en modderstromen die steden en landerijen blank zetten. Het is zowel een gevolg van een extremer wordend klimaat, als mismanagement van land en water. 
© Fien Van den Steen
Analyse

Een duurzame stad voor allen of een ark voor enkelen?

Onder de druk van de groeiende steden en met de hete adem van de klimaatverandering in onze nek, klinkt de roep om duurzame stadsontwikkeling almaar luider. Steeds meer wordt deze roep ook beantwoord, maar als we niet opletten, zullen bepaalde groepen uit de boot vallen.
-{ thus }- CC BY-NC-ND 2.0
Analyse

Wat denkt de modale Chinees over het klimaat?

China heeft opnieuw een bewogen zomer achter de rug met record hittegolven, dodelijke overstromingen en typhoons. Het extreme weer lijkt effect te hebben. 
© Matjaz Krivič
Analyse

Wie betaalt de “groene” rekening van de elektrische auto?

Wat hebben een giftig meer in Mongolië, een dodelijke longziekte in de Congolese kobaltmijnen en waterconflicten in de Andeslanden met elkaar gemeen? Dit: de zware tol die betaald wordt voor onze alleen in schijn groene elektrische auto’s.
EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Conflict, klimaatverandering én verspilling doen 124 miljoen mensen honger lijden

Het aantal mensen met honger en in voedselonzekerheid is met een vijfde gestegen tegen vorig jaar. 124 miljoen mensen werden in 2017 geconfronteerd met honger. We moeten niet eens meer voedsel produceren om dat op te lossen.
© Arjun Sharma
Analyse

Kunstmatige gletsjers voor een woestijn in de Himalaya: oplossing of hype?

Of het nu om ijskappen in Groenland of gletsjers op de Mount Everest gaat, (smeltend) ijs is het meest zichtbare symbool in het debat over klimaatverandering. In Ladakh, een hooggelegen gebied in de Himalaya, in de onstabiele Indiase deelstaat Jammu & Kashmir, is ijs echter meer dan een retorische kwestie.
CC Sanish Suresh (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Waterbom in Zuid-Azië: twee nucleaire staten vechten om water

‘Er kan niet tegelijk bloed en water vloeien’, zei de Indiase premier Modi deze week. Daarom dreigt hij, als er geen einde komt aan de Pakistaanse steun aan terrorisme, de rivieren om te leiden waar de Pakistaanse landbouw van afhangt. Niet toevallig stromen die rivieren door Kasjmir, de regio waar beide landen al bijna 7 ...
CC Kehworks (CC BY-NC 2.0)
Analyse

330 miljoen Indiërs bedreigd door droogte

India beleeft zijn derde droogtejaar op rij. Watertekorten en hittegolven brengen 330 miljoen mensen in gevaar. Een week geleden werden al 160 doden geteld. De oorzaak ligt bij het klimaat, maar ook bij slecht beleid en exportlandbouw, waardoor jaarlijks bijna honderd miljard kubieke meter water uit India verdwijnt.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.