Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Unsplash / zhang kaiyv
Nieuws

Grond onder Chinese grootsteden zakt weg terwijl zeespiegel stijgt

Zo’n 270 miljoen Chinezen, een derde van de stedelijke bevolking, wonen in zinkende steden die de strijd tegen de stijgende zeespiegel verliezen. Door bouwwoede en grondwaterwinning zakken deze stedelijke centra elk jaar een beetje meer, waardoor ze steeds sneller overstromen.
Paul Carroll / Unsplash
Opinie

‘Antarctica brengt de mensheid honderden miljarden per jaar op’

De hele mensheid profiteert van Antarctica en de oceaan die het continent omringt, schrijven Natalie Stoeckl en Rachel Baird, hoogleraren aan de Universiteit van Tasmanië. Een schatting van de economische waarde kan volgens hen een goede motivatie zijn voor de bescherming van dit unieke ecosysteem.
Lauren Day / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Ontwikkelingslanden hebben schuldverlichting nodig om iets te kunnen doen aan de klimaatcrisis’

Hoe kunnen ontwikkelingslanden de strijd tegen de klimaatverandering adequaat aangaan? Onderzoekers Ishac Diwan en Vera Songwe pleiten voor een verlichting van hun schulden, zodat ze kunnen investeren in de noodzakelijke groene transitie.
IOM (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Steeds meer noden in de wereld, steeds minder geld voor hulp

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte aan hulp wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. ‘De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.’
Roderick Eime via Flickr (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

‘Groene’ lng-schepen lekken meer methaan dan gedacht

In een poging om te vergroenen schakelt de scheepvaart steeds vaker over op schepen die varen op vloeibaar aardgas (lng). Uitgebreid onderzoek toont nu echter aan dat zulke schepen veel meer schadelijk methaan lekken dan gedacht.
Paul Einerhand / Unsplash
Opinie

‘Warmer zeewater betekent minder vis, en dat heeft gevolgen voor de voedselzekerheid’

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Daardoor zullen arme landen minder toegang hebben tot vis, een relatief goedkope bron van gezonde voeding. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen Stefanie Colombo en Aaron MacNeil.
Misbahul Aulia / Unsplash
Opinie

‘De klimaatverandering werkt besmettelijke ziekten in de hand’

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.
UN Climate Change / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Commentaar

COP28: een historische top of een gemiste kans?

Historisch of een gemiste kans? MO*journalist John Vandaele fileert het slotakkoord van de COP28 in Dubai. Hij stelt vast dat veel zal afhangen van wat met het akkoord zal gebeuren en van de strijd die op allerlei manieren en niveaus wordt gevoerd.
UN Climate Change / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Klimaatakkoord Dubai oogst gemengde reacties

Bijna 200 landen hebben woensdagochtend de slottekst van de VN-klimaattop in Dubai goedgekeurd, zonder harde belofte over de uitfasering van olie, aardgas en steenkool. De reacties bij delegatieleden lopen uiteen: van ‘historische koersverandering’ tot ‘ronduit teleurstellend’.
Flickr / Peter Van den Bossche (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Wat betekent het nieuwe Chinese methaanplan voor het klimaat?

China wil zijn uitstoot van methaan, het tweede broeikasgas na CO2, verminderen. Dat is geen onbelangrijk voornemen, want het land is de grootste uitstoter van methaan ter wereld.
Duncan Rawlinson (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

Canadese bosbranden vervuilden de lucht tot in Europa en China

De bosbranden dit jaar in Canada hebben niet alleen lokaal, maar wereldwijd ernstige gevolgen gehad voor de luchtkwaliteit. Nieuw onderzoek toont aan dat het volledige noordelijk halfrond, inclusief Europa en China, getroffen werd.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.