Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash
Nieuws

Britse windmolenparken moeten in de wachtrij voor… olie en gas

Brits premier Rishi Sunak wil olie- en gasexploratie toelaten op locaties die eigenlijk al waren toegewezen aan offshore windenergieprojecten. ‘Een politiek spel met het klimaat’, zeggen critici in de Britse krant The Guardian.
Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

VN aan grondstofrijke ontwikkelingslanden: ‘Trap niet in de valkuil van het verleden’

De energietransitie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan grondstoffen voor zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de transitie kan teweegbrengen, waarschuwt VN-organisatie UNCTAD. 
wsdot / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Van ratrace naar wapenwedlopen

Welvaart is al wat de klok slaat. Het politieke bedrijf, met de Wolf van Wall Street als menner, dendert voort naar steeds meer welvaart. Intussen trillen in de dorpsstraat de kasseien uit de grond. Het lijkt alsof welvaart alleen maar in gestrekte draf vooruit kan gaan. Maar gáát ze ook vooruit?
© Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

Europese militaire ambities werpen schaduw over klimaatprioriteiten

Milieuorganisaties vrezen dat de aandacht voor de klimaatcrisis in Europa helemaal is weggeëbd. Een gelekte nota van de Europese Raad toont vooral de militaire ambities aan. ‘Maar je kunt een bosbrand of overstroming niet neerschieten en bombarderen.’
© Stefan Thiesen / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Wereldblog

‘Het is tijd voor een toekomst waarin we onszelf niet meer vergiftigen’

Tot 80% van ons vlees en zuivel zou microplastics bevatten en dankzij pesticiden die we doodleuk op ons voedsel spuiten, eten we dagelijks PFAS. Geen enkel zinnig mens kan dat goedpraten, meent landschapsarchitect Louis de Jaeger. Hoe kan het dan dat we dat toch blijven doen?
Miguel Discart / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Waarom protesteren jullie boeren nu eigenlijk?

‘Voedsel is te goedkoop’, noteert landschapsarchitect en auteur Louis De Jaeger tijdens een gesprek tussen boeren en mensen uit de retail en de voedingsindustrie. ‘Als we de landbouw eerlijk willen maken, moeten we de hele maatschappij aanpakken.’
Etienne Girardet / Unsplash
Nieuws

Wind, zon en elektrische auto zetten rem op groei CO2-uitstoot

De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie bereikte vorig jaar opnieuw een record, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Maar de groei neemt wel af, mede dankzij de razendsnelle opmars van wind- en zonne-energie en elektrische wagens.
IMO (CC BY 2.0 DEED)
Opinie

‘De Croo en von der Leyen belonen de grote vervuilende industrieën’

De klimaatbeweging is niet te spreken over de besloten industrietop die premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week in Antwerpen organiseerde. Economische belangen kregen opnieuw voorrang op klimaatbeleid. De stem van de klimaatbeweging werd niet gehoord.
Etienne Girardet / Unsplash
Nieuws

Europese stroom in één jaar 20 procent groener

Het Europese gas- en steenkoolverbruik kende vorig jaar een nooit eerder geziene daling. Dat heeft ook de uitstoot van de energiesector doen dalen, met bijna een vijfde. Energie uit wind en zon tekenen recordcijfers op.
Roderick Eime via Flickr (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

‘Groene’ lng-schepen lekken meer methaan dan gedacht

In een poging om te vergroenen schakelt de scheepvaart steeds vaker over op schepen die varen op vloeibaar aardgas (lng). Uitgebreid onderzoek toont nu echter aan dat zulke schepen veel meer schadelijk methaan lekken dan gedacht.
Vadim Shuyskiy / Unsplash
Nieuws

Het einde van de dieseltruck? Europees akkoord legt strenge uitstootnormen op

De EU-lidstaten en het Europees parlement hebben een akkoord bereikt over uitstootnormen voor vrachtwagens op diesel. Die worden tegen 2040 zo streng dat er waarschijnlijk nauwelijks nog nieuwe dieseltrucks op de markt zullen komen.
© Professor Richard ffrench-Constant
Nieuws

Minder vlekjes op vlindervleugels door opwarmend klimaat

Vrouwelijke vlinders uit de familie van het bruine zandoogje vertonen minder vlekken op de vleugels wanneer ze geboren worden bij warmere temperaturen. Een onverwachte aanpassing aan de opwarming van de aarde, die hen minder kwetsbaar maakt in droge, dorre weides.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.