ILRI / Hung Nguyen-Viet (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Vaccingelijkheid is net zo belangrijk voor vee als voor mensen’

De kleinschalige veehouderij dreigt verdrongen te worden door de industrialisatie van de sector in meer welvarende landen. Veearts Enrique Hernández Pando pleit voor het gelijk maken van het speelveld door het verbeteren van de toegang tot vaccins en opleidingen voor kleine boeren in het Zuiden. 
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
© Plan International
Opinie

‘Bij hongersnood is het leven van meisjes weer wat minder waard’

Een wereldwijde voedselcrisis bedreigt het leven van miljoenen meisjes, schrijft Sven Coppens, regionaal directeur West- en Centraal-Afrika bij Plan International. Deze groeiende ramp blijft veelal van aandacht verstoken door al het andere nieuws, maar de impact op meisjes wordt met de dag groter.
PxHere (CC0)
Opinie

‘Hulpverleners die zich schuldig maken aan seksueel geweld hoeven nauwelijks verantwoording af te leggen’

Het lukt maar niet om seksuele uitbuiting en seksueel misbruik bij humanitaire, ontwikkelings- en vredesmissies de wereld uit te helpen. Daders komen ermee weg omdat ze nauwelijks verantwoording moeten afleggen en omdat slachtoffers stelselmatig worden genegeerd, schrijft de Britse prof Mukesh Kapila.
CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

‘Marokko is één grote gevangenis voor mij’

Marokko heeft Pegasus-spyware gebruikt tegen journaliste Hajar Raissouni. Telefoon afgetapt, een lastercampagne gelanceerd, haar beschuldigd van illegale abortus... 'In de lasterpers, die dicht bij de autoriteiten staat, zagen we zaken waar we enkel thuis of via telefoon over gesproken hadden.' Ze vertelt zelf haar verhaal. 
© Arne Gillis
Opinie

‘De opstand in Cabo Delgado heeft een genderspecifieke aanpak nodig’

Sinds een aantal jaren wordt de Mozambikaanse regio Cabo Delgado belegerd door gewapende opstandelingen die een link hebben met IS. Vrouwen en meisjes zijn het grootste slachtoffer in dit conflict. Daarom is een genderspecifieke aanpak meer dan ooit nodig, meent FOS-medewerker Connie Huma. 
© Memisa
Opinie

‘Een fistel is een sociaal probleem dat het leven van een vrouw verwoest’

‘Deze vrouw was niet meer welkom in haar eigen woning, zelfs niet meer in haar gemeenschap.’ De reden daarvoor was een onbehandeld medisch probleem: een fistel die ontstond bij de bevalling. 'De problematiek van fistels overstijgt het medische', schrijft vroedvrouw en Memisa-vrijwilligster Sabine Van de Vyver.
© CASC/WSM
Opinie

‘Wereldwijd worden vrouwen harder getroffen door de coronacrisis’

Dat de COVID-19-pandemie bestaande ongelijkheden versterkt, is helaas geen nieuws. De Belgische ngo WSM laat in een opiniestuk op deze Internationale Vrouwendag drie vrouwen aan het woord die strijden voor gendergelijkheid: Ingrid Mulamba uit Congo, Alexandra Arguedas uit Costa Rica en Lut Cromphout uit België.
Rolf Dobberstein / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Terreurnetwerken rekruteren steeds vaker vrouwen en meisjes’

Waarom besluiten vrouwen en meisjes om zich aan te sluiten bij terreurnetwerken zoals Al Shabaab? Fathima Azmiya Badurdeen, docent Sociale Wetenschappen aan de Technische Universiteit van Mombasa, onderzocht die vraag.
jozuadouglas / Pixabay
Opinie

Groeiende wereldbevolking ideale voedingsbodem voor nieuwe pandemie

Wereldleiders, en ook religieuze leiders, moeten zich dringend herbezinnen op strategieën om de groei van de wereldbevolking te stabiliseren. Die groei is een voedingsbodem voor een nieuwe, misschien nog ernstiger pandemie dan COVID-19, zegt Siddharth Chatterjee, de hoogste VN-vertegenwoordiger in Kenia.
© Memisa
Opinie

Ook menstruerende meisjes in vluchtelingenkampen hebben recht op waardigheid

Al eens stilgestaan bij het lot van jonge vrouwen in vluchtelingenkampen die hun maandstonden krijgen? Zij hebben vaak niet de middelen en de privacy om voor hun intieme hygiëne te zorgen. Hoog tijd om hieraan specifieke aandacht te besteden, vindt Anna Salvati van de ngo Memisa.
Denis Onyodi: IFRC/DRK/Climate Centre (CC BY-NC 2.0)
Opinie

De storm is voorbij, maar voor vrouwen en meisjes blijft de ellende duren

De storm is gaan liggen, maar de gevolgen voor vrouwen zijn nog steeds te voelen. Door de chaos in de nasleep van de ramp zijn vrouwen erg kwetsbaar voor seksueel geweld en uitbuiting, schrijft vrouwenrechtenactiviste Edinah Masiyiwa.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.