UNICEF Ethiopia/2014/Tsegaye (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Vrouwenbesnijdenis nog lang de wereld niet uit

Meisjes lopen vandaag een derde minder kans om een niet-medische besnijdenis te ondergaan in vergelijking met 30 jaar geleden. Maar er is nog veel werk voor de boeg om de praktijk tegen 2030 de wereld uit te helpen.
IOM (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Steeds meer noden in de wereld, steeds minder geld voor hulp

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte aan hulp wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. ‘De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.’
Antonio Ponte / /Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Jaarrapport Amnesty: Oekraïne legt ‘dubbele standaarden’ van het Westen bloot

Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op schendingen van mensenrechten elders in de wereld, stelt Amnesty international.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
​​​​Ivan Radic / flickr.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Rekenkamer kritisch voor Europese klimaatsteun aan het Zuiden

Het Europese mechanisme om arme landen te helpen in de strijd tegen de klimaatverandering schoot tekort, stelt de Europese Rekenkamer. Die vond weinig bewijs dat de steun de landen echt weerbaarder heeft gemaakt.  
UN Women/Ryan Brown (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Coronasteun raakte te weinig bij vrouwen en kleine bedrijven

In veel landen richtte de overheid herstelfondsen op tijdens de covidcrisis. Grote bedrijven in arme landen hebben daar meer gebruik van gemaakt dan de kleinere, zo blijkt. Ook vrouwen vielen vaker uit de boot dan mannen. Dat staat in een nieuw rapport van de Financial Transparency Coalition.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Fatma Cankara /ILO (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Drastisch tekort aan geschoolde arbeid dreigt na schoolsluitingen door corona

Miljoenen kinderen hebben tijdens de pandemie de school verlaten en veel meer lopen het risico om alsnog uit de boot te vallen. Onderwijsexperts waarschuwen dat de toekomstige ontwikkeling van lage-inkomenslanden hierdoor gevaar loopt.
Albert González Farran, UNAMID / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Slechts helft van de vrouwen in arme landen is baas over eigen lichaam

De helft van de vrouwen in ontwikkelingslanden heeft geen zelfbeschikkingsrecht over het eigen lichaam. Dat stellen de Verenigde Naties in een nieuw rapport.
Brian Evans (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Afrikaanse huishoudhulpen belanden in Golfstaten in de hel

Verschillende Aziatische landen zien er tegenwoordig mee op toe dat hun onderdanen met een baan in het Midden-Oosten een minimumloon en menselijke arbeidsomstandigheden krijgen. Sinds die verscherpte controle richten rekruteerders van goedkope arbeidskrachten zich op Oost-Afrika, de armste landen met een hoge werkloosheidsgraad eerst.
United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Vrouwen eerste slachtoffers van klimaatverandering

Vrouwen en meisjes in het Zuiden hebben het zwaarst te lijden onder de klimaatverandering. Als we deze vrouwen versterken en gelijke rechten geven, zal dat uiteindelijk leiden tot een leefbare toekomst voor iedereen, zeggen genderexpert Victor Tsang en communicatieverantwoordelijke Shari Nijman van VN Milieu.
Eduardo Nasi (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Elk jaar ondergaan 25 miljoen vrouwen een onveilige abortus

Jaarlijks worden 25 miljoen zwangerschappen afgebroken op een onveilige manier, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor 97 procent gebeurt dat in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Afrikaanse vrouwen overlijden het vaakst aan de gevolgen van een slecht uitgevoerde abortus.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.