© Reuters / Oswaldo Rivas
Interview

‘Zelfs voor de volgelingen van het regime is Nicaragua één grote gevangenis’

Mónica Baltodano was in de jaren ‘70 een van de leiders van de sandinistische revolutie, die Daniel Ortega in Nicaragua aan de macht bracht. Vandaag heeft de revolutie haar kinderen opgegeten. Het regime van Ortega treedt steeds driester op tegen vroegere sandinistische medestanders.
IOM (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Steeds meer noden in de wereld, steeds minder geld voor hulp

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte aan hulp wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. ‘De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.’
© Javier Perugachi
Interview

‘In Latijns-Amerika leerde ik pas echt wat samenhorigheid betekent’

Eind 2023 sloot het Latijns-Amerikaanse ontmoetingscentrum Mundana in Antwerpen voorgoed de deuren. MO* sprak met de bezielers, Lisa Couderé en Javier Perugachi. Ze namen de harde beslissing uit financiële overwegingen. Nu is het koppel op zoek naar nieuwe manieren om het werk verder te zetten.
Daniel M. / Unsplash
Nieuws

Chili zegt nee tegen conservatieve koers: meerderheid verwerpt nieuwe grondwet

Ruim 55 procent van de stemgerechtigde Chilenen heeft zondag een voorstel van nieuwe grondwet verworpen dat het land een flinke ruk naar rechts zou hebben gegeven. Het was het tweede voorstel dat in korte tijd door de Chilenen werd afgewezen.
© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
Mark Dixon (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. ‘We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan’, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
Rovena Rosa / Agência Brasil
Nieuws

Legaal of niet: Braziliaanse meisjes vragen amper abortus aan

Het aantal tienerzwangerschappen bij erg jonge meisjes in Brazilië is torenhoog. Activisten willen dat abortus in het hele land gelegaliseerd wordt, maar lopen aan tegen een allesoverheersend stigma. ‘Zelfs al zou het legaal zijn, dan nog zouden meisjes liever bevallen dan abortus plegen.’
Marisol Grandon / UK Department for International Development (CC BY 2.0)
Analyse

VN zoeken cash en engagementen om ontwikkelingsdoelen te reanimeren

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders deze week proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
Global Partnership for Education / Paul Martinez (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Tienerzwangerschappen: ‘Ik wist niet eens wat een condoom was’

Tienermeisjes in het conservatieve Centraal-Amerika hebben vaak geen toegang tot seksuele voorlichting. Als ze zwanger raken, zijn ze verplicht het kind te houden, en als ze een miskraam krijgen, belanden ze in de gevangenis.
Lara Va / Wikimedia Commons (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Abortus via medicatie is gamechanger voor vrouwen in Argentinië

Sinds de legalisering van abortus tot 14 weken zwangerschap in Argentinië een feit is, vinden steeds meer vrouwen de weg naar een veilige abortus. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een zwangerschapsonderbreking door toediening van medicatie.
Unsplash
Nieuws

Wat is de tampontaks en waarom schaffen steeds meer landen die af?

Veel meisjes en vrouwen die menstrueren kunnen zich geen hygiëneproducten veroorloven. Wereldwijd zou het gaan om zo'n 500 meisjes en vrouwen, stelt de Wereldbank. Veel vrouwen moeten nog steeds een "tampontaks" betalen op hygiëneproducten, maar steeds meer landen schaffen die af. 
© Kristof Devos
Reportage

‘Alles wat ons ziek maakt, komt van buitenaf’

De Ecuadoraanse milieuactiviste Patricia Gualinga is niet iemand die machteloos aan de zijlijn toekijkt. Met haar collectief Mujeres Amazónicas verenigt ze inheemse vrouwen in Ecuador in hun strijd tegen de brutale ontginning van grondstoffen in de Amazone en het geweld dat daaruit voortvloeit.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.