Windenergiesector juicht het plan toe

Europees steunplan voor windenergie is ‘gamechanger’

Ad Meskens via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Europa lanceert een steunplan voor windenergie, met onder meer snellere vergunningen en bescherming tegen buitenlandse concurrentie. De sector, die het de laatste jaren moeilijk heeft, juicht het plan toe.

Europa wil tegen 2030 minstens 42,5 procent van de stroom uit hernieuwbare energiebronnen, en daarvoor is een snelle opmars van windenergie van levensbelang. Maar de sector heeft het moeilijk: grondstoffen zijn veel duurder geworden en vergunningsprocedures verlopen bijzonder moeizaam. En dan is er nog de toenemende concurrentie van buitenlandse spelers, om China niet te noemen. 

Steunplan

Reden genoeg voor commissievoorzitter Ursula von der Leyen om in haar State of the Union-toespraak vorige maand een steunplan te beloven, en dat is er nu. Het plan bestaat uit met vijftien ingrepen, waaronder middelen uit het Europese innovatiefonds. De Europese Investeringsbank speelt een sleutelrol en zal zich garant stellen bij grote projecten. 

Een windenergieproject moet er op drie jaar kunnen komen, vindt de EU, en niet op tien jaar of meer zoals nu het geval is.

Cruciaal is ook een ontwerp van veilingen voor nieuwe energieprojecten. De commissie stelt een aantal criteria voor waarbij niet enkel de stroomprijs van belang is, maar ook cybersecurity, milieuvereisten en gegarandeerde stroomvoorziening. Daarnaast zal er streng worden toegezien op concurrentievervalsing door ‘bedrijven van buiten de EU’.

De lidstaten van hun kant moeten werk maken van meer soepele vergunningsprocedures. Een windenergieproject moet er op drie jaar kunnen komen, vindt de EU, en niet op tien jaar of meer zoals nu het geval is.

Gamechanger

De sector juicht het plan toe en spreekt van een ‘gamechanger’ voor de Europese windenergie-industrie. ‘De nieuwe ingrepen op het gebied van financiering, veilingen en vergunningen zullen de ontwikkeling van windmolenparken versnellen’, zegt Giles Dickson, ceo van industriekoepel WindEurope. ‘En, cruciaal: ze zullen ook de Europese toeleveringsketen voor windenergie helpen de nodige apparatuur daarvoor te leveren.’

Het steunplan is van levensbelang om de Europese doelstellingen rond klimaat en schone energie te halen, zegt Dickson, maar de impact reikt ook verder. ‘Dit is ook goed voor de werkgelegenheid en de economische groei – en voor de energiezekerheid van Europa.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.