Bedreiging voor biodiversiteit

Europa bindt strijd aan met 22 nieuwe invasieve dier- en plantensoorten

Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

De Afghaanse duizendknoop, een invasieve plant die ook is toegevoegd aan de Europese lijst.

De Europese Unie heeft 22 nieuwe dier- en plantensoorten toegevoegd aan de lijst met ‘invasieve soorten die een probleem vormen’. De lijst is daarmee bijna een derde langer geworden.

Vorige week werd een derde update gepubliceerd van de lijst van invasieve uitheemse soorten die door de lidstaten zo veel mogelijk moeten worden bestreden. Bij de 66 bestaande soorten worden er 22 nieuwe toegevoegd. Sommige van deze soorten zijn nog afwezig of zeer zeldzaam in Europa, maar hun introductie en verspreiding zou aanzienlijke milieuschade kunnen veroorzaken. Preventie, een snelle reactie en beheer zijn volgens Europa van cruciaal belang.

Invasieve exoten zijn soorten die door toedoen van de mens buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied worden gebracht, bijvoorbeeld via de handel in planten of via de scheepvaart. Als ze zich in een nieuw gebied vestigen, kan dat de biodiversiteit ernstig bedreigen. Ook voor de mens kan dat problemen opleveren als ecosysteemdiensten ontregeld worden, zoals oogsten, waterzuivering of bestuiving.

22 soorten

Bij de nieuwe soorten zijn zeventien dieren en vijf planten. Bij de dieren gaat het onder meer om zoogdieren als het axishert en de Thaise Eekhoorn, reptielen als de koningsslang en amfibieën als de Afrikaanse klauwkikker. Verder vooral vissen en insecten, waaronder vier soorten vuurmieren. Van de nieuwe soorten komen er zes nog niet in de EU voor, maar ze zijn al in de lijst opgenomen om de waakzaamheid aan te scherpen.

Volgens biologen zouden 11 van de 22 nieuwe soorten zich ook in België kunnen vestigen.

Volgens biologen zouden 11 van de 22 nieuwe soorten zich ook in België kunnen vestigen. Voor drie soorten is dat al het geval: de Afghaanse duizendknoop, Aziatische boomwurger en Afrikaanse klauwkikker.

Niet uitroeien

De nieuwe EU-lijst wordt van kracht op 2 augustus, maar dat betekent niet dat burgers die dieren of planten van de nieuw opgenomen soorten bezitten, die meteen moeten uitroeien. Dieren kunnen tot het einde van hun natuurlijke leven in gevangenschap worden gehouden, maar ze mogen zich niet kunnen voortplanten en ze mogen natuurlijk niet ontsnappen. Planten mogen in de tuin gehouden worden, maar ze mogen zich niet in de natuur verspreiden.

Voor vier soorten zal de EU-lijst van kracht worden na een overgangsperiode van 2 tot 5 jaar, omdat ze in de wetenschap gebruikt worden, of om rekening te houden met investeringen van kwekers. Voor andere soorten kunnen de winkels hun huidige voorraad nog verkopen tot één jaar nadat de soort op de lijst is geplaatst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.