54.400 interne vluchtelingen in Oekraïne

De afgelopen weken is het aantal vluchtelingen in Oekraïne aanzienlijk gestegen. Het VN-Vluchtelingencommissariaat (UNHCR) meldde afgelopen vrijdag dat het land momenteel zo’n 54.400 intern ontheemden (IDP) telt.

  • © Dmitry Lovetsky/AP Vluchtende Oekraïners steken de grens met Rusland over. © Dmitry Lovetsky/AP
  • © UNHCR Een van de 54.400 intern ontheemden plooit kleren op in een sanatorium. © UNHCR

Het aanhoudende geweld in het oosten van Oekraïne heeft dat cijfer de afgelopen week sterk doen toenemen, met zo’n 16.400 nieuwe IDP’s. Dat zijn mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten door intern conflict, maar niet buiten de landsgrenzen vluchten. Ook buiten de grenzen van Oekraïne is er sinds het begin van 2014 een sterke stijging van het aantal Oekraïense vluchtelingen, voornamelijk in Rusland, Polen, Wit-Rusland, Tsjechië en Roemenië. Ondertussen zouden er al ruim 110.000 Oekraïners naar Rusland gevlucht zijn.

Moeilijkheden

Toch zijn er slechts weinig vluchtelingen die asiel aanvragen, zegt woordvoerder van UNHCR Melissa Fleming. ‘De meeste mensen zoeken andere vormen van legaal verblijf, omdat ze zich zorgen maken over complicaties of vergeldingen wanneer ze zouden terugkeren naar Oekraïne.’ Nog maar 9.600 mensen zouden asiel aangevraagd hebben in Rusland.

Veel mensen zijn terechtgekomen in de stad Sviatohorsk in het oosten van Oekraïne, dat de laatste weken veranderd is in een vluchtelingenkamp. De 15.000 vluchtelingen daar hebben de omsingeling en bombardementen van de stad Slovyansk ontvlucht. Alle middelen worden nu ingezet om humanitaire hulp te bieden, zowel door UNHCR als door ngo’s en lokale bewoners zelf. Verschillende sanatoria zijn opengesteld om de mensen op te vangen.

De grootste moeilijkheden voor de vluchtelingen vormen de toegang tot sociale voorzieningen, langdurige opvang en tewerkstelling.

Ondertussen hebben ze weinig tot niets omhanden. ‘We zitten hier gewoon heel de dag’, vertelt een Oekraïner aan Al-Jazeera. ‘Ik wil gewoon naar huis.’

Gespannen situatie

Maar die terugkeer naar huis zal moeilijk verlopen. Ondanks de wapenstilstand die president Poroshenko op 20 juni afriep om gesprekken te kunnen voeren met pro-Russische rebellen, blijft het conflict in Oekraïne voortduren. De VN spreekt van 423 mensen die het leven gelaten hebben in het oosten van het land.

In Donetsk werd op maandag een Russische journalist neergeschoten nadat hij en zijn crew nabij een militair kamp gingen filmen. Afgelopen zondag vonden er protesten plaats waarbij Oekraïense soldaten verzamelden voor het presidentiële paleis. De wapenstilstand duurt nog tot maandagavond, maar zou volgens de Oekraïners de rebellen enkel meer tijd geven om te hergroeperen en zich opnieuw te bewapenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.