Zweeds fotojournalist gewond en gevangen in Ethiopië

Johan Persson en zijn collega Martin Schibbye werden op 1 juli gewond en gevangen genomen door het Ethiopisch leger tijdens een operatie tegen gewapende opstandelingen in de Ogaden regio. MO* publiceerde in februari 2011 nog een fotoreportage van Persson vanuit Zuid-Soedan.

Reporters zonder Grenzen Zweden lanceerde dit weekend een oproep aan de Ethiopische regering om de twee journalisten vrij te laten aangezien ze niet tot de strijdende partijen behoorden, maar enkel meetrokken met het Ogaden National Liberation Front. Tijdens een vuurgevecht tussen het ONLF en het Ethiopische leger werden beide journalisten gewond: Persson aan de hand en Schibbye in de schouder. Ze kregen medische verzorging in het grensstadje Jijiga, vlakbij Somalië. Volgens de Ethiopische televisie werden bij het incident vijftien rebellen gedood en zes gevangengenomen.

De twee Zweedse journalisten bevinden zich nu in de hoofdstad Addis Abeba, waar ze binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. Volgens de Ethiopische overheid gingen de journalisten in de fout omdat ze het land zonder papieren of accreditatie binnenkwamen vanuit Somalië. Het Committee for the Protection of Journalists reageert daarop door te herinneren aan het feit dat de Ethiopische regering elke onafhankelijke jurnalistiek in de Ogaden regio onmogelijk maakt, zeker nu het ONLF sinds vorige maand officieel geboekstaafd staat als een terroristische organisatie.

Persson en Schibbey zijn niet de eerste journalisten die in aanvaring komen met de Ethiopische overheid omwille van hun berichtgeving over de Ogaden. In 2010 werd de Amerikaanse journaliste Heather Murdock uitgewezen omdat ze zich nabij de Ogaden bevond en in 2007 werd een team van de New York Times om dezelfde reden uitgezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.