Woede over geplande autosnelweg door Serengeti

Milieuverenigingen en de toeristische sector zijn niet te spreken over de plannen van de Tanzaniaanse president om een grote snelweg aan te leggen doorheen de Serengeti. Dat is een waardevol natuurpark en een grote toeristische trekpleister.
De snelweg van 480 kilometer moet de streek rond het Victoriameer verbinden met het oosten van Tanzania en is volgens de overheid essentieel voor de economische ontwikkeling van de regio en de ontsluiting van tientallen dorpen. Het Tanzaniaanse ministerie van Verkeer plant de eerste werken begin 2012. Maar het project krijgt veel kritiek van milieuverenigingen, die vrezen dat de gevolgen voor het milieu desastreus zijn.

Grote trek


De weg doorkruist de route die miljoenen gnoes en zebra’s elk jaar volgen op hun “grote trek” van de Serengeti naar de Masai Mara, een natuurgebied in Kenia. Uit simulaties blijkt dat de gnoepopulatie met driekwart kan terugvallen als die natuurlijke trek gehinderd wordt.
Een dergelijke terugval zou ook gevolgen kunnen hebben voor de strijd tegen de klimaatverandering. Een vermindering van de gnoepopulatie met de helft zou al belangrijke gevolgen hebben voor de functie van het natuurpark als opslagplaats van CO2. Omdat er minder gras gegeten wordt, zullen meer branden ontstaan in het droge seizoen, waardoor er net meer CO2 vrijgegeven wordt in de atmosfeer.
Milieubeschermers vrezen bovendien dat de nieuwe snelweg voor veel ongelukken met bedreigde diersoorten kan zorgen, de stroperij zal doen toenemen en de verspreiding van uitheemse soorten zal versnellen.

Ongerept


Ook de wetenschaps- en cultuurorganisatie van de VN (Unesco) en de Internationale Unie voor Milieubescherming (IUCN) hebben al laten weten “ernstig bezorgd” te zijn over de snelweg. De weg zou ervoor kunnen zorgen dat de Serengeti van de lijst van het werelderfgoed geschrapt wordt.
De toeristische sector in Tanzania is al evenmin te spreken over het plan. Elk jaar komen vele duizenden toeristen de grote trek bewonderen, en de snelweg zou de reputatie van de Serengeti als ongerept natuurgebied beschadigen. Toerisme is de grootste bron van inkomsten voor Tanzania, en het Nationaal Park van de Serengeti is goed voor de helft van die inkomsten.
Milieuverenigingen, wetenschappers en de toeristische sector vragen daarom een nieuw traject dat ten zuiden van het natuurgebied komt te liggen. Op die manier wordt niet alleen de grote trek ontzien, voeren ze aan, maar genieten ook meer dorpen van de voordelen van de weg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.