"WHO niet meer arrogant sinds Fukushima"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar arrogantie laten varen sinds de kernramp in het Japanse Fukushima. Dat zegt een coalitie van niet-gouvernementele organisaties die de WHO al lang een gebrek aan onafhankelijkheid verwijt.

Voor de Onafhankelijkheid van de WHO, heet de coalitie. Al sinds 2007 vatten actievoerders van de coalitie post voor de WHO-kantoren in Genève.

De ngo’s zeggen dat de WHO zich in nucleaire thema’s te veel ondergeschikt en te weinig onafhankelijk opstelt ten aanzien van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Ze eisen dat het akkoord dat de WHO en het IAEA in 1959 sloten herzien wordt en dat een onafhankelijke commissie de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl nu eens eindelijk grondig onderzoekt.

Margaret Chan, directeur-generaal van  de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft deze week een afvaardiging van de ngo’s ontvangen. Volgens actievoerder Alison Katz was er een groot verschil met de vorige vergadering. “Deze keer werden de argumenten van de civiele samenleving niet ter discussie gesteld. De vorige keer werden al onze ideeën verworpen, met een zekere arrogantie. Ik heb de indruk dat er deze keer geen arrogantie was maar een bereidheid om zich geïnteresseerd en bezorgd te tonen. Chan heeft niet gezegd dat ze het eens was, maar ze is ook niet in discussie gegaan.”

Fukushima en Tsjernobyl

De coalitie ziet de veranderde houding als een gevolg van de recente kernramp in Fukushima en van de publicatie van een rapport door de Academie voor Wetenschappen in New York over de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl 25 jaar geleden; dat rapport stelt dat het aantal slachtoffers van de ramp in Tsjernobyl veel hoger ligt dan de WHO en het IAEA in 2005 hebben aangegeven. De WHO heeft de cijfers sindsdien nooit gecorrigeerd.

De coalitie eist ook de publicatie van het verslag van de Tsjernobyl-conferenties van 1995 (Genève) en 2001 (Kiev). De ngo’s zeggen dat die documenten geheim worden gehouden om de belangen van de nucleaire industrie te beschermen.
Alison Katz maakt deel uit van de Beweging voor de Gezondheid van de Volkeren, een netwerk van organisaties die zich scharen achter de Verklaring voor de Gezondheid van alle Volkeren, in 1978 aangenomen door de WHO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.