Radio Free Libya zendt uit vanuit een belegerd Misurata

Sinds Misurata in de handen is van rebellen, wordt het lokale radiostation gebruikt als zender voor de Libiërs die van Kadhaffi afwillen. Radio Free Libya wil de bewoners van de belegerde stad moed inspreken.

Radio Misurata, zoals het station voorheen heette, werd volledig gecontroleerd door het regime. “Zelfs de nationalistische liederen op de zender gingen over Kadhaffi “, zegt Ahmed Hadia, de oprichter van Radio Free Libya. “We hebben door tientallen nummers moeten zoeken voordat we een tune vonden waar alleen de naam van ons land in wordt genoemd.”

Goedemorgen Libië

Op 21 februari namen de rebellen de frequentie over en werd de staatscontrole, die 42 jaar had geduurd, beëindigd. “Goedemorgen Libië”, de belangrijkste show van de zender, geeft nieuws over de gevechten, interviews met leden van de rebellenraad, en informatie over voedsel, water en andere logistieke zaken.

Andere programma’s willen vooral het moreel hoog houden. “De beschermers” richt zich op het werk van vrijwilligers in de stad. Religieuze programma’s gaan over geduld, en over de beloning die komt.

“We zijn hiermee begonnen om het nationaal gevoel van de mensen te versterken”, zegt Hadia. “Wie de media controleert, controleert het land.” De zender wordt verder gebruikt om aanhangers van Kadhaffi over te halen naar de andere kant over te lopen.

Aanvankelijk boden talloze vrijwilligers zonder ervaring zich aan om programma’s te maken. Na decennia van repressie werd het station overspoeld door bellers die hun hart wilden luchten. “Er waren ook aanhangers van Kadhaffi die belden, om andere bellers en ons te bedreigen”, vertelt Salim Betmal, die in Leeds heeft gestudeerd en nu dj is geworden voor de zender. “We hebben ze laten praten, zonder censuur.”

Wraak

Kadhaffi wilde echter wraak. Het station werd twee keer gebombardeerd voordat de NAVO een no-flyzone instelde. Het gebouw werd doorzeefd door zwaar machinegeweervuur, en delen van de muur zijn bezweken bij een granaatinslag. Loyalisten in de stad zelf hebben geprobeerd de antenne op te blazen. Als klap op de vuurpijl werd er ook nog een man ontmaskerd bij de ingang, die behalve een geweer ook 3500 dinar bij zich had (2000 euro) en later bekende dat hij ingehuurd was om Ahmed Hadia te vermoorden.

Om kogels van sluipschutters te ontwijken, hebben medewerkers nieuwe ingangen in de muur gehakt.  Veel presentatoren hebben afgehaakt door het gevaar, maar de oprichters willen zich niet laten afschrikken. Intussen hebben ze ook een AM-kanaal toegevoegd, zodat ze, bij goed weer, tot in Europa kunnen worden beluisterd.

Het station blijft uitbreiden. Radio Free Libya heeft er correspondenten op uitgestuurd die nieuws vergaren uit de frontgebieden. De rebellen willen temidden van de angstige geruchtenmachine zuiver nieuws brengen, zeggen ze. “Soms kiezen we hoopgevend nieuws, maar we liegen nooit. Je moet het nieuws eerlijk vertellen, of niet”, aldus Betmal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.