Wereldbank verdubbelt leningen aan India

De Wereldbank heeft een nieuwe strategie uitgedacht om India vooruit te helpen op het pad naar meer welvaart en ontwikkeling. De instellingen wil tot 2008 drie miljard dollar lenen. Maar de critici nemen het niet dat de Bank in de komende drie jaar 550 miljoen wil pompen in stuwdammen.








India komt de bedenkelijke eer toe meer dan een kwart van ‘s werelds armen te huisvesten. Maar het gaat de goede kant uit: door de snelle economische groei zijn miljoenen Indiërs de jongste jaren boven de armoedegrens uitgeklommen. Bij het begin van de jaren tachtig toonden de statistieken nog 382 miljoen armen, nu is de massa berooiden gereduceerd tot 359 miljoen. En dat ondanks de bevolkingsgroei.

Nog steeds een derde van de bevolking redt het met minder dan een dollar per dag. Bovendien heeft India nauwelijks vooruitgang geboekt op de belangrijkste sociale indicatoren: het onderwijs en de gezondheidszorg. Aids verspreidt zich bijvoorbeeld nog steeds aan een moordend tempo.

De Wereldbankgroep - met naast de publieke Wereldbank ook instellingen die privé-investeringen stimuleren en verzekeren - presenteerde gisteren (donderdag) zijn ‘Landenstrategie voor India’ voor de periode 2005 tot 2008. Met die blauwdruk komen de zogenaamde ‘millenniumdoelen’ binnen handbereik voor India, stellen de ontwikkelingsspecialisten van de Bank. De millenniumdoelen zijn acht minima inzake ontwikkeling waarop de lidstaten van de Verenigde Naties voor 2015 een deadline hebben geplakt. De halvering van het aantal armen en algemeen basisonderwijs zijn de bekendste.

Het geld van de Wereldbank zal de komende drie jaar vooral vloeien naar infrastructuurprojecten: wegen, krachtcentrales, watervoorziening, irrigatie en stadsontwikkeling. Een minderheid van de leningen zijn bedoeld voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de strategie veel kritiek oogst. De internationale en Indiase ngo’s zijn vooral niet te spreken over het feit dat er 550 miljoen dollar opzij wordt gezet voor de bouw van waterkrachtdammen. India heeft slechte ervaringen met dergelijke megaprojecten. De Wereldbank overweegt nu opnieuw om in het Himalaya-gebergte dammen te bouwen die uitgestrekte wouden zouden vernietigen en waar de lokale bevolking niets aan heeft, zegt het International Rivers Network (IRN). Volgens de organisatie, die al jaren campagne voert tegen megalomane projecten, zal de bouw van waterkrachtdammen weinig verhelpen aan het feit dat het gros van de armen in het land niet is aangesloten op het elektriciteitsnet.

Zo’n twintig Indiase actiegroepen, waaronder het Delhi Forum en het Indian Social Institute, branden de strategie van de Wereldbank af in een gezamenlijke mededeling. Aan het document werd 12 maanden gesleuteld, maar het Indiase parlement en de ngo’s kregen pas twee maanden geleden inspraak, en toen waren de krijtlijnen al vastgelegd. Volgens de organisaties miskent de Wereldbank de wensen van het electoraat in Andhra Pradesh, Karnataka en Madhya Pradesh. In die Indiase deelstaten werden de regeringen afgestraft, volgens de ngo’s omdat ze nauwgezet de richtlijnen van de Wereldbank opvolgden. (MM)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.