Arme leerlingen dringen door tot exclusieve scholen

De Indiase kleuter Anshu is een pionier. Ze is een van de eerste arme kinderen die dankzij een revolutionair gerechtelijk bevel toch naar een dure privé-school kan - of zoals in haar geval, naar een exclusieve crèche. Met het aantreden van de nieuwe nationale regering drie maanden geleden is er hoop dat er ook buiten de hoofdstad soelaas op komst is voor de vele Indiase kinderen die geen of slecht onderwijs genieten. Het eerste jaarlijkse budget dat eerste minister Singh voorstelde, bevat maatregelen die naar verwachting een extra miljard dollar voor het basisonderwijs zou opleveren.



Op 27 april van dit jaar vaardigde een hooggerechtshof in Delhi een gerechtelijk bevel uit waardoor scholen in de hoofdstad voortaan een kwart van hun plaatsen moeten voorbehouden voor kinderen van families die de hoge rekeningen en de dure schooluniformen en boeken niet kunnen betalen. Op basis daarvan gaat Anshu sinds kort naar de crèche van de hoogaangeschreven Greenfields Public School. Dat haar vader werkt voor een invloedrijke niet-gouvernementele organisatie in de stad, heeft ook wel geholpen, net als de aandacht van de nieuwe regering voor dit soort onderwerpen.

Op geen enkele manier had ik me de hoge schoolrekeningen van de Greenfields Public School kunnen veroorloven, zegt Anshu’s vader Rajiv Kumar Sharma. Maar ik wil dat mijn dochter naar deze school gaat omdat het niveau er hoog ligt en omdat de school vlakbij ligt. Schoollopen kan in Delhi inderdaad duur zijn. Bij de tien duurste scholen in Delhi moeten ouders maandelijks gemiddeld 207 euro ophoesten, zo blijkt uit een studies. Hun kroost krijgt dan wel toegang tot extra’s als paardrijlessen en muziekopleiding. Er zijn ook wel gratis staatsscholen, maar het onderwijsniveau daar is bedroevend laag en heel veel leerlingen haken af zodra ze naar de middelbare school zouden moeten gaan.

Vergeleken met het platteland is de situatie in Delhi nog ronduit schitterend. Leerkrachten dagen niet op en de infrastructuur van de scholen laat te wensen over. Soms zijn er zelfs geen klaslokalen. Er is wel vooruitgang - tijdens het schooljaar 2001-2002 was bijna 82,2 procent van het totaal aantal Indiase kinderen tussen 6 en 14 jaar oud in een school ingeschreven - ten opzichte van 81,6 procent het schooljaar daarvoor. Zorgwekkend is wel dat het aantal kinderen dat uitvalt tijdens diezelfde periode toenam, van 53,7 procent tot 54,6 procent. In 1999 gingen nog steeds 25 miljoen Indiase kinderen niet naar school. Met het aantreden van een minderheidsregering die gesteund wordt door de communistische partij, lijkt India extra werk te willen maken van onderwijs. Naast de al aangekondigde verhoging van het budget, is de verwachting ook dat ze het recht op basisonderwijs wettelijk zal verankeren.

Critici merken op dat geld alleen niet zaligmakend is. De afgelopen tien jaar hebben de meeste Indiase deelstaten consequent minder uitgegeven aan onderwijs dan het bedrag dat ze van de nationale overheid kregen doorgeschoven, zegt Dhir Jhingran van het de Union Ministry of Human Resources Development. Veel geld kwam van programma’s gefinancierd door de Wereldbank of de Europese Commissie. Het ‘Onderwijs Voor Iedereen’ programma dat de EC mee ondersteunt, gebruikte het afgelopen boekjaar amper 663 miljoen van de geplande 1,49 miljard euro. Het is algemeen geweten dat het lokale bestuur weinig initiatief neemt. Meer geld vanuit de nationale overheid zal maar beperkte resultaten opleveren, zegt Jhingran. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.