Washington speelt met vuur in Venezolaanse olievelden

De Venezolaanse president Hugo Chávez dreigt ermee de olietoevoer naar Amerika af te snijden als Washington hem daartoe dwingt. Hij is boos over een onderzoek dat Washington voert naar de betrokkenheid van Venezolaanse officieren bij de handel in drugs.

We hebben geen reden om de olietoevoer af te snijden, tenzij president George W. Bush die beslissing uitlokt, zei de Venezolaanse president Hugo Chávez zondag tijdens een toespraak op een jeugdfestival. De twee olietankers die elke dag richting VS vertrekken kunnen een andere bestemming krijgen, waarschuwde Chávez. Een dreigement van formaat, want Venezuela is goed voor 15 procent van de Amerikaanse invoer van olie. Het afsnijden van die toevoer kan een desastreus effect hebben op de nu al torenhoge olieprijs.

De Venezolaanse president had het over de aanvallen aan ons adres, een verwijzing naar het inreisverbod dat Washington vorige week afkondigde tegen twee Venezolaanse generaals en enkele lagere officieren. De Amerikaanse regering trok de visa in van generaals Frank Morgado, de antidrugtsaar bij het Venezolaanse leger, en Alexis Maneir, het hoofd van de nationale garde. Een nieuwe aanval op ons land. Op de staat van dienst van beide officieren is niks aan te merken, reageerde vice-president José Vicente Rangel.

Als vergelding schafte Caracas de diplomatieke immuniteit af van de inspecteurs van de Amerikaanse dienst voor drugbestrijding DEA. Chávez beschuldigt het DEA van spionage en illegale praktijken in zijn land. Volgens Rangel en generaal Melvin López, de inspecteur-generaal van het leger, gaan de Amerikaanse inspecteurs hun boekje ver te buiten op Venezolaans grondgebied. DEA-agenten zouden vermomd als drugdealers en trafikanten drugs aanbieden aan Venezolaanse officieren, om te zien of die toehappen. Ze zouden ook in het geheim arrestaties verricht hebben in Venezuela.

Volgens Venezuela werden de visums van de generaals ingetrokken omdat ze de onwettige praktijken van het DEA aan de kaak wilden stellen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de beschuldigingen aan het adres van het DEA ten stelligste.

De diplomatieke rel, de zoveelste op rij, lijkt wel veroorzaakt door een onderzoek dat het DEA voert naar de banden tussen de Venezolaanse regering met de drughandel in Zuid-Amerika.

De Amerikaanse ambassadeur in Caracas, William Brownfield, wil weinig kwijt over de zaak maar bevestigt dat zijn regering vermoedt dat sommige leden van het Venezolaanse leger of de nationale garde betrokken zijn bij de handel in drugs.

Binnen een maand geeft de Amerikaanse regering een jaarlijkse evaluatie vrij van de medewerking die de Zuid-Amerikaanse landen verlenen aan het DEA. Als Venezuela de rode kaart krijgt in de Amerikaanse war on drugs, dan kan Washington zijn veto stellen tegen multilaterale leningen. Venezuela wacht onder meer op een krediet van 1,5 miljard dollar van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Politiek analist Alberto Garrido voorspelt dat Washington nu snel een campagne zal lanceren om de indruk te wekken dat Venezuela niet meewerkt in de oorlog tegen drugs. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.