VS bieden Sri Lanka meer militaire steun aan

De Amerikaanse regering verhoogt de druk op de Tamil Tijgers in Sri Lanka. Door een reeks van aanslagen waarbij de vorige weken zeker 120 slachtoffers vielen, staat het wapenbestand tussen de afscheidingsbeweging en het Srilankaanse leger helemaal op losse schroeven. Als de afscheidingsbeweging de wapens weer opneemt, krijgt het Srilankaanse leger meer militaire hulp, dreigen de VS.

Na bijna twee decennia van bloedvergieten is er dankzij Noorse bemiddeling sinds 2002 een staakt-het-vuren van kracht op Sri Lanka. De vredesgesprekken tussen de Tamil Tijgers en de regering liepen al in 2003 vast. Nu wankelt ook het bestand. De Tamil Tijgers worden beschuldigd van verscheidene recente aanvallen op Srilankaanse troepen en zelfs op de internationale waarnemersmissie die toekijkt op het staakt-het-vuren. Vandaag (23 januari) kwamen bij een explosie van een landmijn in het oosten van het land drie soldaten om. Provocaties van de hoogste orde, oordeelt Mangala Samaraweera, de Srilankaanse minister van Buitenlandse Zaken. Je vraagt je af of er nog wel een bestand is.

De Tamil Tijgers ontkennen dat zij achter de meeste aanslagen en aanvallen zitten. Hun aanhangers zeggen ook dat er sinds december enkele tientallen mensen gedood zijn bij aanvallen van het leger op rebellen.

De Srilankaanse regering kan rekenen op de steun van de VS. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt de Tamil Tijgers als een terroristische groepering. Minister Samaraweera was twee weken geleden in Washington om de Amerikaanse regering uit te leggen hoe het al lang aanslepende vredesproces is vast gereden. Samaraweera zei dat Colombo de besprekingen zo snel mogelijk weer wil hervatten.

De Tamil Tijgers vechten sinds 1983 voor een onafhankelijke Tamil-staat in het noorden en het oosten van het eiland. Veel Tamils voelen zich gediscrimineerd door de Singalese bevolkingsmeerderheid in de rest van het land. De burgeroorlog kostte aan meer dan 60.000 mensen het leven en deed nog meer Srilakanen naar andere landen vluchten. Ook de Srilankaanse economie leed er zwaar onder. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord leek het weer bergop te gaan met Sri Lanka.

De Amerikaanse regering wil er bij de Tamil Tijgers geen onduidelijkheid over laten bestaan dat ze een zware prijs zullen betalen als ze het bestand helemaal aan flarden schieten. Als de Tamil Tijgers ervoor kiezen de vrede te verlaten, zullen ze op een sterker en meer vastberaden Sri Lankaans leger stuiten, dreigde de Amerikaanse ambassadeur twee weken geleden op een bijeenkomst in Colombo.

De VS pompen elk jaar een half miljoen dollar in de opleiding van Sri Lankaanse militairen. Daarnaast krijgt Sri Lanka ook nog goedkope kredieten om Amerikaans legermateriaal te kopen, of uitrusting die kan dienen voor de strijd tegen het terrorisme. Dit jaar kunnen die leningen oplopen tot een miljoen dollar; het dubbele van vorig jaar, maar nog altijd duidelijk minder dan de 2,5 miljoen die de Amerikaanse regering in 2004 toekende.

Samaraweera gaat ervan uit dat de Tamil Tijgers op de Amerikaanse lijst met terroristische organisaties zullen blijven staan, ondanks het lobbywerk van Tamilvluchtelingen in de VS. De recente aanvallen op het Srilankaanse leger worden hen in de VS zwaar aangerekend.

Vrijdag riepen 15 Srilankaanse partijen, waaronder de belangrijkste regerings- en oppositieformaties, de regering op de vredesonderhandelingen met de Tamil Tijgers te hervatten. De Noorse bemiddelaar Erik Solheim is in Sri Lanka aangekomen voor aparte gesprekken met president Mahinda Rajapakse en rebellenleider Velupillai Prabhakaran.

Solheim zal ook een ontmoeting hebben met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns. Die is in Sri Lanka om uit eerste hand informatie te krijgen over de toestand op het eiland en vooral in het omstreden noorden en oosten. Burns voerde onder meer al een gesprek met president Rajapakse. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.