Vrouwen zijn slachtoffer van vredesakkoord met Taliban

Mensenrechtenactivisten zijn niet opgezet met het staakt-het-vuren dat de regering van de Noordwestelijke Grensprovincie en de Pakistaanse Taliban vorige week overeenkwamen. Het akkoord bepaalt dat de sharia, de islamitische rechtspraak, wordt ingevoerd.
Volgens het akkoord wordt de sharia ingevoerd in Malakand, een regio die een derde van de provincie beslaat en de districten Swat, Dir en Chitral omvat. In Swat hadden de Taliban de vrouwen al verboden te werken, behalve in een volledig afgesloten omgeving, omdat ze het “onislamitisch vinden een vrouwenstem in het openbaar te horen”.
“De druk op de vrouwen zal zo goed als zeker toenemen, hun lijdensweg wordt nu nog langer”, zegt I.A. Rehman, directeur van de onafhankelijke Mensenrechtencommissie van Pakistan.
Muslim Khan, woordvoerder van de Tehreek-e-Taliban (TTP), ontkent dat en zegt dat “vrouwen grotendeels baat zullen hebben bij de invoering van de sharia”. “We willen vrouwen de plaats geven in de islam die hen toekomt. Vrouwen worden niet verondersteld in fabrieken of zelfs maar op het veld te werken. Dat is werk voor mannen en we zullen niet toestaan dat die hun verantwoordelijkheid ontlopen.”

Snelle en strenge straffen


“Heeft iemand de vrouwen geconsulteerd of ze gelukkig zijn met deze beslissing?” zegt Ibrash Pasha. De regionale coördinator van Khwendo Kor, een ngo die zich voor de ontwikkeling van vrouwen en kinderen in Dir inzet, vraagt een referendum over de kwestie. Pasha vraagt zich ook af of de rechtbanken zich zullen uitspreken over de gruwelijkheden die Taliban en leger hebben begaan. “Ik betwijfel het”, zegt hij. De voorbije twee jaar zijn 3000 burgers vermoord in de regio.
De voorbije twee jaar contoleerden de Taliban de Swatvallei, ondanks de 20.000 soldaten die het Pakistaanse leger er heeft ingezet. Ze legden de lokale bevolking hun radicale interpretatie van de islam op. Wie niet gehoorzaamde, werd meteen en streng gestraft. In december werd een plaatselijke danseres onthoofd. “We moesten de vrouwen een lesje leren”, zegt Talibanwoordvoerder Muslim Khan.
Toen de Taliban de plak zwaaiden in buurland Afghanistan, van 1996 tot 2001, mochten vrouwen alleen buitenkomen als ze een boerka droegen of vergezeld waren door een mannelijk familielid. Onderwijs voor meisjes werd afgeschaft.

Historisch perspectief


De regerende Nationale Awami Partij (ANP) zegt dat het akkoord de situatie in het voormalige prinsdom, dat in 1969 bij Pakistan werd gevoegd, zal verbeteren. “De mensen willen een eenvoudige en snelle justitie, aan hun voordeur, net zoals onder de Wali (heerser) van Swat”, zegt ANP-lid Bushra Gohar. “Men moet de beslissing in historisch perspectief bekijken.”
“We kunnen bewijzen dat onze rechtbanken efficiënt zijn”, zegt Taliban-woordvoerder Khan. “In elk dorp in Swat hebben we een of twee religieuze leiders aangeduid die de problemen van de mensen oplossen met de islam. Bijna 75 procent van de zaken heeft te maken met het recht van vrouwen op eigendom en scheiding, en op de toestemming van een vrouw bij een huwelijk.”
Schrijfster en cineaste Feryal Ali-Gauhar trekt de wettelijkheid van het vredesakkoord sterk in twijfel. “Het feit dat het instituut van de jirga [stamraad] vrouwen uitsluit van alle besluitvorming toont zijn ondemocratische karakter.” Ze vindt het vooral verontrustend dat er grote tegenstrijdigheden zijn tussen de sharia en het plaatselijke gewoonterecht en dat vrouwen gedood worden als ze de morele orde hebben overtreden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.