Vogelgriep dwingt Birma tot openheid

De recente uitbraak van vogelgriep in Birma dwingt het militaire bewind in een van de meest gesloten landen ter wereld tot meer openheid. Het regime heeft de hulp ingeroepen van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), een stap die de VN-organisatie verwelkomt.

Vorige week bleek uit onderzoek van dode vogels dat het Zuidoost-Aziatische land getroffen is door het dodelijke H5N1-virus. De militaire junta, die het land sinds 1962 met ijzeren hand regeert, besloot daarop tot de ongebruikelijke stap om FAO-experts toe te laten in het land.

Wij zijn blij dat de regering van Myanmar (de naam die de militaire junta aan het land gaf, red.) de uitbraak aan de FAO gemeld heeft en het virus heeft laten onderzoeken in laboratoriums buiten het land, aldus Laurence Gleeson, een FAO-medewerker in Bangkok. Het land heeft ook FAO-onderzoekers toegelaten, zegt Gleeson. Zij mogen de regio’s waar de vogelgriep is geconstateerd, rond de stad Mandalay (700 kilometer ten noorden van Rangoon) en in het naburige district Sagaing, bezoeken.

Uit eerdere rapporten van de FAO bleek dat bij een boer in Pyigyidagun, een wijk in Mandalay, 120 van de 280 doodgingen. Twee boerderijen in de directe omgeving, waarvan een met 450 kippen, werden niet getroffen. In Sagaing zouden volgens de FAO bij drie bedrijven 1.200 van de 12.000 kippen zijn doodgegaan.

De Birmese regering hield de uitbraak vier dagen geheim. Pas afgelopen donderdag berichtten de staatsmedia over situatie. Volgens de berichten zouden er 5.000 kippen zijn geruimd en mogen kippen uit de regio rond Mandalay niet meer vervoerd worden. Ook werd een beroep op de bevolking gedaan om nieuwe uitbraken te melden.

De reactie van de Birmese regering biedt volgens analisten een nieuwe kans om de betrekkingen tussen Birma en zijn buurlanden en de internationale gemeenschap te verbeteren. Birma kan op deze manier enig respect verwerven in de internationale gemeenschap, aldus Kavi Chongkittavorn, analist van ‘The Nation’, een Engelstalige Thaise krant.

Anderen wijzen erop dat de openheid van Birma van groot belang is voor buurlanden die proberen het virus in te dammen of een uitbraak te voorkomen. In Thailand, Birma’s zuidelijke buur, overleden sinds begin 2004 veertien mensen aan het virus. Ook andere landen in de regio werden getroffen. In Vietnam stierven 42 mensen, in Indonesië 22 en in Cambodja vier. China rapporteerde vier sterfgevallen door vogelgriep sinds 2005. In de regio werden miljoenen kippen en eenden afgemaakt om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Deskundigen waarschuwen dat de vogelgriep wereldwijd tot miljoenen doden kan leiden, als zich een menselijke variant van het virus ontwikkelt. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.