VN-Mensenrechtenraad maakt balans op van eindfase Sri Lankaanse burgeroorlog

Heeft de burgerbevolking in Sri Lanka geen te hoge prijs betaald voor de beëindiging van de 26-jaar aanslepende burgeroorlog? De Sri Lankaanse regering moet zich op 26 mei in Genève verdedigen tegen zwaarwegende klachten.
De VN-Mensenrechtenraad onderzoekt tijdens een speciale zitting of de Sri Lankaanse regering en haar tegenstanders, de Tamiltijgers, zich de afgelopen maanden tijdens de eindfase van de vijandelijkheden schuldig hebben gemaakt aan schendingen van het humanitair recht.   
Volgens de VN zijn er dit jaar bij de gevechten tussen het leger en de rebellen van de Tamiltijgers 7.000 burgers omgekomen. De twee kampen worden ervan beschuldigd al dan niet wetens en willens burgers te hebben omgebracht, ondanks herhaalde oproepen van de VN en internationale humanitaire organisaties om in de omstreden gebieden tijdelijk de wapens te doen zwijgen en veilige zones voor burgers te respecteren. Het initiatief voor het onderzoek van die aanklachten gaat uit van de Europese landen in de Mensenrechtenraad.

Preventieve tegenaanval


De regering van Sri Lanka is alvast preventief in de tegenaanval gegaan. Gesteund door 12 bondgenoten heeft ze een resolutie ingediend waarin Sri Lanka geprezen wordt omdat het de oorlog tegen een “terroristische groep” heeft gewonnen. De internationale gemeenschap wordt er ook in opgeroepen het land te steunen. De resolutie heet “Hulp aan Sri Lanka bij de promotie en bescherming van mensenrechten” en is ondertekend door Indonesië, China, Saoedi-Arabië, India, Pakistan, Maleisië, Bahrein, de Filipijnen, Cuba, Egypte, Nicaragua en Bolivia.
Intussen maken internationale hulporganisaties en mensenrechtenorganisaties zich zorgen over de gebrekkige toegang tot de laatste 60.000 tot 80.000 burgers die vast zaten in het conflictgebied. De VN en internationale hulporganisaties hebben maar een beperkte toegang tot het gebied en de omliggende streek, waardoor ze de toestand en de noden van de mensen buiten de opvangkampen niet kunnen inschatten.
Er zitten al minstens 255.000 burgers in de 25 kampen rond Vavuniya. Door die enorme toevloed worstelen de hulpverleners met de drinkwatervoorziening, het sanitair en de gezondheidszorg in de kampen. Hulporganisaties klagen ook dat voertuigen met noodhulp of materiaal worden tegengehouden.
De regering is op zoek naar Tamiltijgers onder de vluchtelingen en verdenkt sommige hulporganisaties ervan de rebellen te helpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.