Transgene maïs trekt Mexico binnen

Mexico heeft deze week zijn tien jaar oude verbod op de experimenten met transgene maïs opgeheven. Biotechnologiereuzen hebben twaalf projecten in de pijplijn zitten en willen de komende vier jaar driehonderd miljoen euro investeren tot 2012. Milieu- en boerenactivisten zijn verontwaardigd.
Volgens de tegenstanders vergroot de maatregel de dominantie van de multinationals en bedreigt hij de biodiversiteit in het land. Vooral eeuwenoude creoolse maïsvariëteiten, die door meer dan drie miljoen Mexicaanse boeren, meestal arme boeren, gekweekt worden, lopen gevaar, zeggen de activisten.

Van transgene maïs is de genetische code in het laboratorium gewijzigd zodat ze bijvoorbeeld minder kwetsbaar zijn voor ziekten. “De activisten zouden willen beslissen voor alle Mexicaanse boeren en het experimenteren afwijzen”, maar het verstand heeft gezegevierd, zegt Fabrice Salamanca, directeur van Agrobio México, de vertegenwoordiger van de biotechnologische multinationals die in Mexico actief zijn: Bayer, DuPont, Monsanto, Syngenta en Dow.

Volgens Salamanca gaan de eerste experimenten in augustus van start. De twaalf aanvragen zijn allemaal voor het noorden van het land, waar zich de grootste concentratie agro-industriële maïstelers bevindt. “Geen enkele experimentaanvraag is voor de staten in het zuiden, waar men maïs voor eigen gebruik kweekt met creoolse variëteiten, en waar zich de traditionele genetische rijkdom bevindt. Niemand is tegen de bescherming van creoolse variëteiten. Integendeel, we vinden dat er programma’s moeten zijn om de boeren die ze kweken te steunen.”

In brand steken



Miguel Colunga, leider van het Democratisch Boerenfront in de noordelijke staat Chihuahua, noemt de regeringsbeslissing “een enorme vergissing”. Het Boerenfront maakt deel uit van ‘Sin maíz no hay país’ (zonder maïs bestaat het land niet), een alliantie van milieu- en boerenactivisten die acties tegen de experimenten aankondigt. “We zouden de percelen zelfs in brand kunnen steken”, dreigt Colunga.

Grote landbouwproducenten in het noorden vragen de regering al geruime tijd om transgene maïs te mogen telen om zo betere en grotere oogsten te hebben. Mexico produceert jaarlijks 21 miljoen ton maïs. Dat is te weinig om aan de interne vraag naar maïs te voldoen en daarom voert het land jaarlijks 10 miljoen ton uit de VS in.

Omgekocht



Colunga beschuldigt er de partners van Agrobio van sommige landbouwproducenten in het noorden te hebben omgekocht. Bovendien worden al sinds 2001 sporen van transgene maïs aangetroffen op sommige percelen, zelfs in het zuiden. De overheid onderzoekt sommige van die zaken maar in de meeste gevallen kwam het niet eens tot een onderzoek.

Volgens de nieuwe norm mogen de proefvelden niet groter zijn dan 2 hectaren, moeten ze minstens 200 meter verwijderd zijn van andere teelten en moeten ze omheind zijn door natuurlijke barrières zoals bomen. Bovendien worden de sporen van elke plant verwijderd zodat het stuifmeel weggeblazen wordt. Tot slot moet het graan na de wetenschappelijke evaluatie verbrand worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.