Tamiltijgers doden honderden weerloze vluchtelingen

Twee overgelopen Tamiltijgers zeggen dat de rebellen de tienduizenden burgers in de strook die ze nog controlleren, blijven gebruiken als gijzelaars.
De regeringstroepen blijven steeds verder doordringen in het gebied, waar de kopstukken van de LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) zich lijken klaar te maken om te vluchten, dat meldt de Indiase krant The Hindu.
Het Sri Lankaanse leger meldde woensdag dat ze steeds verder doordringen in de no-fire zone. Daar verschuilen zich alle kopstukken van de LTTE en naar schatting 20.000 burgers. De Tamiltijgers hebben ondertussen zes grote vaartuigen klaargemaakt met aan boord allerlei gesofisticeerd materiaal om de vlucht van hun leiders voor te bereiden.

Zeemacht


De Sri Lankaanse zeemacht heeft in de tussentijd een gepland offensief van de LTTE kunnen fnuiken. Ze vernielden vier kamikazeboten en lieten een aanvalsvaartuig zinken in de zeeën van Mullaiththivu.
De militaire assertiviteit kwam er na rapporten van de veiligheidsdiensten. Daarin stond het verslag van de bekentenissen van twee Tamiltijgers. De twee waren samen met de inwoners van het gebied gevlucht, en zochten onderdak bij de Sri Lankaanse troepen. Uit hun getuigenissen blijkt dat de Tijgers honderden vluchtelingen ombrachten.
De bekentenissen van Daya Master, de voormalige mediacoordinator van de LTTE, en George Master, een vertaler van de Tijgers, werden rechtstreeks uitgezonden op de nationale televisie. Ze zeiden dat ze getuige waren van de dood van honderden vluchtende die willekeurig werden neergemaaid door Tamilkogels. Dat gebeurde toen de regeringstroepen een aarden verdedigingdswal dorbraken op 20 april.

Moord


Daya Master: “ De Tamiltijgers gebruiken onschuldige inwoners als gijzelaars. Ze laten niemand meer vertrekken uit de no-fire zone. Indien er toch nog mensen proberen het oorlogsgebied te ontvluchten, worden die zonder pardon neergemaaid.” Op dit ogenblik kwamen zo al meer dan 200 burgers om in het gebied.
In vloeiend Engels verklaarde George Master dat nadat de humanitaire operaties begonnen, mensen beetje bij beetje het gebied hebben verlaten. Vele mensen stierven toen de kaderleden van de LTTE hen dat wilden beletten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.