Wetenschap legt drempel op 1 biljoen ton CO2

Om te wereldwijde temperatuurstijging onder de twee graden te houden, mag er in totaal niet meer dan 1 biljoen ton CO2 in de atmosfeer terechtkomen. Tot die conclusie zijn verschillende teams van wetenschappers gekomen in een studie in het gezaghebbende tijdschrift Nature.
Goed nieuws is dat niet: sinds het begin van de industriële revolutie is al een groot deel van die hoeveelheid uitgestoten, en als de uitstoot van broeikasgassen doorgaat aan het huidige tempo, zal de drempel over enkele tientallen jaren bereikt zijn. “Enkel een snelle overschakeling naar hernieuwbare energiebronnen kan ons een redelijke kans geven om ernstige klimaatverandering af te wenden”, zegt Malte Meinshausen van het Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek, een van de auteurs van de studie.

De drempel van twee graden Celsius is een belangrijk ijkpunt. Het Intergouvernementeel Panel voor de Klimaatverandering IPCC stelt in haar meest recente rapport dat onder de twee graden het risico op de ergste impact van de klimaatverandering nog beperkt kan worden. Als het risico op die temperatuurstijging boven de 2 graden Celsius tot minder dan 25 procent beperkt moet worden, dan moet de totale hoeveelheid door de mens geproduceerde Co2 onder de duizend miljard ton blijven, zeggen de onderzoekers in Nature.

“Eindige grondstof”



De nieuwe studie is volgens waarnemers belangrijk omdat ze eindelijk een hard cijfer kleeft op de totale hoeveelheid CO2 die door de mens mag uitgestoten worden. Daardoor wordt het voor beleidsmakers eenvoudiger om doelstellingen vast te leggen. “Het probleem wordt een stuk minder complex dan het tot nu toe meestal voorgesteld werd”, zegt David Frame van de Universiteit van Oxford en één van de mede-auteurs. “CO2 wordt nu als een eindige grondstof gezien. Als je vandaag een ton CO2 verbrandt, kun je dat morgen niet meer doen.”

De onderzoekers schatten dat daarmee ongeveer drie vierden van de wereldwijde reserves aan olie, gas en steenkool niet verbrand zouden worden, tenzij er technologie gevonden wordt om CO2 op te vangen en ondergronds op te slaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.