Succes VS-troepenverhoging in Irak blijkt statistisch trucje

De Amerikaanse regering pakt graag uit met cijfers die moeten bewijzen dat de troepenverhoging in en rond Bagdad tot een vermindering van het geweld leidt. In de statistieken die ze daarvoor aanhalen worden sommige slachtoffercategorieën gewoon “vergeten”.
De regering van president Bush telt in haar cijfers de burgerdoden door aanslagen met bomauto’s niet mee. De Iraakse regering weigert dan weer de cijfers over het aantal burgerdoden mee te delen aan de missie van de Verenigde Naties, die een rapport uitbracht over de evolutie van de mensenrechten in Irak van januari tot maart.

De Verenigde Staten begonnen op 14 februari met een versterking van hun troepenmacht in en rond Bagdad met 30.000 soldaten. Volgens de Amerikaanse opperbevelhebber in Irak, David Petraeus, is het aantal slachtoffer door geweld tussen verschillende geloofsgroepen in geweld sinds januari met een derde gedaald. Er wordt ook de helft minder lijken op straat gevonden.

Ook president Bush noemde de troepenversterking een succes, op voorwaarde dat je de slachtoffers door autobommen niet meetelt. “Wanneer je het uitblijven van aanslagen door kamikazes of met bomauto’s hanteert, dan hebben de zelfmoordterroristen net een enorme overwinning behaald”, zei Bush dinsdag op de televisie in een gesprek met interviewer Charlie Rose. Het aantal mensen dat stierf in bomaanslagen steeg van 323 in maart tot 365 in april.

De Verenigde Naties registreerden in hun mensenrechtenrapport voor 2006 34.452 Iraakse burgerslachtoffers. In het jongste rapport melden de VN dat de Iraakse regering heeft besloten geen data meer te leveren, “zonder verklaring of rechtvaardiging”.

De Iraakse regering is bezorgd dat de cijfers worden misbruikt om “de situatie als bijzonder hopeloos af te schilderen”, verklaarde Ivana Vuco, VN-mensenrechtenexpert in Irak, tegenover Human Rights Watch. “Hoge slachtoffercijfers kunnen de inspanningen ondermijnen om een vorm van veiligheid en stabiliteit in het land te brengen”, zei Vuco op een persconferentie in Bagdad.

De VN maken zich ook zorgen over het hoge aantal gevangenen in Irak en de manier waarop ze worden behandeld. Sinds het ingaan van het nieuwe veiligheidsplan in Bagdad hebben Iraakse veiligheidstroepen meer dan 3000 mensen opgepakt. Eind maart zaten in heel het land 37.641 mensen achter de tralies, waarvan 17.898 in Amerikaanse gevangenissen.

Volgens het VN-rapport houden de Amerikanen de gevangenen “voor onbepaalde periodes vast, zonder aanklacht of proces”. Tijdens de eerste zestig dagen van hun gevangenschap krijgen ze geen toegang tot een advocaat en de Iraakse overheid doet niet genoeg tegen de mishandeling van gevangenen en de erbarmelijke leefomstandigheden, meldt het rapport. IPS (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.