Speculaties omtrent helikopterongeluk Ecuadoraanse defensieminister

Een onafhankelijke commissie gaat in Ecuador het helikopterongeluk onderzoeken waarbij de kersverse minister van Defensie, Guadalupe Larriva, om het leven kwam. Leden van de linkse regeringsmeerderheid van president Rafael Correa vinden het ongeval verdacht.
Larriva was Ecuadors eerste vrouwelijke minister van Defensie. Ze kwam woensdagnacht samen met haar 17-jarige dochter om toen twee Gazelle-helikopters met elkaar in botsing kwamen, niet ver van de luchtmachtbasis van Manta aan de kust van de Stille Oceaan. Larriva en haar dochter hadden op de luchtmachtbasis, die nog tot 2009 in bruikleen is gegeven aan de VS, nachtelijke manoeuvres bijgewoond. Bij het ongeluk stierven ook vijf Ecuadoraanse officieren.

Het ongeluk geeft in linkse regeringskringen aanleiding tot speculaties over de oorzaak van het ongeval. De benoeming van Larriva, voorzitster van de Socialistische Partij – Breed Front, op 15 januari stuitte op weerstand bij enkele hoge officieren. Het ongeluk roept ook herinneringen op aan de vliegtuigcrash waarbij de linkse president Jaime Roldós in 1981 om het leven kwam.

“Het is niet normaal dat twee helikopters zo dicht bij elkaar vliegen, vooral ’s nachts”, verklaarde de Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken Gustavo Larrea. De socialistische voorman Victor Granda vindt het vreemd dat het ongeluk is kunnen gebeuren “zo dicht bij een goed bewaakte en uitgeruste basis, niet alleen onder toezicht van het Ecuadoraanse leger maar ook van de Amerikaanse luchtmacht”.

Het hoofd van de generale staf, generaal Hector Camacho, gaat ervan uit dat de crash een ongeluk is. Een eerste onderzoek gebeurde met de steun van “een interdisciplinair team van een bevriende natie (de Verenigde Staten)”, zei Camacho, die benadrukte dat “alle bewijsmateriaal van het ongeluk onder bescherming van het leger staat”.

Correa heeft er nog voor zijn verkiezing tot president geen geheim van gemaakt dat hij de het tienjarige contract met de VS over de basis van Manta, dat nog loopt tot 2009, niet wil verlengen. Bij een hommage aan de slachtoffers van het ongeluk herhaalde de zichtbaar aangeslagen president dat zijn regering vast van plan is “een stuk vaderland te recupereren”.

De 53-jarige Larriva omschreef zichzelf als iemand die uit de “basisorganisaties van de sociale beweging” komt. Kort voor haar dood verklaarde ze tegenover IPS dat ze niet van plan was het akkoord over de basis van Manta te vernieuwen. “Wat mogelijke represailles door de VS aangaat, ik hoop dat die zullen uitblijven”, zei Larriva.

De minister was ook erg kritisch over Colombiaanse sproeivluchten tegen cocavelden nabij de grens met Ecuador, omdat die de schadelijk zouden zijn voor mens en milieu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.