"Alleen mentaliteitsverandering bij mannen kan aids stoppen"

Mannen moeten van mentaliteit veranderen en regeringen moeten optreden tegen het geweld jegens vrouwen. Anders zal de strijd tegen aids een onmogelijke taak zijn, zeggen activisten van Afrika tot Azië die deze week de koppen bij elkaar steken tijdens het Wereld Sociaal Forum in Kenia.
Vrouwen kunnen vaak niet kiezen of ze al of niet seks hebben. Prostituees hebben het moeilijk klanten te verplichten een condoom te gebruiken. Maar ook getrouwde vrouwen kunnen hun echtgenoot vaak niet vragen een condoom te gebruiken omdat ze bang zijn ontrouw te lijken en geslagen te zullen worden. Daardoor bestaat een groot risico dat ze HIV oplopen, is de consensus op het Wereld Sociaal Forum.
Vrouwen worden ook geslagen door hun echtgenoot als die hoort dat ze een centrum voor vrijwillige aidstests hebben bezocht. Een studie in Indonesië vorige maand toonde dat negen op tien mannen zich beledigd voelt als hun partner hen vraagt naar een testcentrum te gaan. Ze weigeren zich te laten testen. Acht op tien vrouwen gaat wel in op een vraag tot testen.
Dit soort dingen zijn een belangrijke reden waarom in zwart Afrika meer vrouwen dan mannen besmet zijn met HIV, zeggen de WSF-gangers. Ze roepen op tot wetswijzigingen om vrouwen beter te beschermen tegen alle vormen van geweld - ook binnen het huwelijk. Maar ook de betrokkenheid van mannen is essentieel, zeggen ze.
“Zolang onze mannen geen deel uitmaken van de strijd (tegen aids), kunnen we vergeten de epidemie ooit in te dijken”, zegt Lilian Musang’u, een WSF-deelneemster uit Malawi. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.