Ruzie om de Chileense digitale kloof

‘Mijn eerste pc’, een Chileense campagne om met goedkope computers meer mensen de weg naar het internet te wijzen, loopt uit op een krachtproef tussen Microsoft en Linux. De voorstanders van vrije software vinden dat de Chileense regering nieuwe klantengroepen op een presenteerblaadje aanbiedt aan grote ICT-bedrijven. Linux zegt dat het de regering goedkoper en beter kan helpen de digitale kloof te dichten.

‘Mi primer PC’ werd op 8 augustus gelanceerd door elf ondernemingen die computers verkopen of uitrusten, een telecommunicatiebedrijf en Inacap, het Chileense Instituut voor Beroepsopleiding. Voor iets meer dan 400 euro krijgen Chilenen een bescheiden pc met het Microsoft-besturingsysteem XP, een breedbandaansluiting en vier uur computerles bij Inacap. De aankoop kan bovendien in maandelijkse schijfjes worden afbetaald. De Chileense regering steunt het programma nadrukkelijk.

Linux, de bekendste naam in de wereld van de vrije software, praat sinds eind vorige maand met de regering om de Chileense bevolking een alternatief te kunnen voorstellen. Eduardo Kaftanski, die in Latijns-Amerika verantwoordelijk is voor Onderzoek en Ontwikkeling van Linux, maakt zich sterk gegadigden goedkoper te kunnen helpen dan het consortium achter ‘Mi primer pc’. Dat komt doordat er voor vrije software geen licentie moet worden betaald, terwijl een gebruiker voor een kopie van het besturingssysteem van Windows al snel 150 euro moeten neertellen.

Rubén Palma, een Chileense open source-activist, hoopt met de tegencampagne ‘Mijn eerste echte pc’ tegen eind deze maand 25.000 handtekeningen te verzamelen om de Chileense regering te dwingen dergelijke alternatieven een kans te geven. In tegenstelling tot traditionele computerprogramma’s is de broncode van open source software niet geheim; gebruikers kunnen de programma’s naar hun behoeften aanvullen, kopiëren en uitwisselen. Palma beschuldigt ‘Mi primer pc’ ervan pc’s met een geamputeerde versie van het besturingssysteem XP te verspreiden. Gebruikers kunnen daardoor geen extra geheugen installeren of andere verbeteringen aanbrengen.

Maar vooral: de drijfveer van de campagne is gewoon winstbejag. De gebruikers kunnen niet kiezen: ze krijgen het XP van Microsoft opgedrongen als besturingssysteem en moeten terecht bij één van de deelnemende computerbedrijven die hun slag kunnen slaan met de interesten die ze kunnen aanrekenen bij de aankoop op afbetaling, oordeelt de Palma. De uiteindelijke prijs kan daardoor met 60 procent oplopen, schat hij.

Het initiatief sluit perfect aan bij het voornemen van de regering om ondernemingen te stimuleren om goedkopere computers en internetaansluitingen aan te bieden, repliceert Daniel Urbina van Agenda Digital, een programma van het Chileense ministerie van Economie. In Chili heeft bijna een kwart van de gezinnen internetaansluiting. Dat is een goed cijfer voor Latijns-Amerika, maar de regering wil ook minder gegoede mensen bij die groep krijgen om de digitale kloof met de rijke landen te dichten.

Volgens Urbina denkt de regering er niet aan subsidies te verstrekken voor de aankoop van pc’s; voor minder gegoede Chilenen is een aankoop op afbetaling dan de enige mogelijkheid. Het geld dat Chili uitgeeft om de digitale kloof te dichten, gaat naar de 1500 openbare ‘infocentros’ waar pc’s met internetaansluiting ter beschikking zijn, naar computerlessen en naar de informatisering van de overheid.

Laurentzi de Sasia, de zaakvoerder van de Amerikaanse processorbouwer Intel die ook bij de campagne betrokken is, benadrukt dat het erom gaat mensen te bereiken die nog helemaal geen computerervaring hebben. Die hebben volgens hem nood aan een totaaloplossing die doodsimpel is. ‘Mi primer pc’ bereikt die doelgroep ook, beweert De Sasia. Tijdens de eerste week van het programma werden volgens hem meer dan 10.000 pc’s verkocht - een beter resultaat dan tijdens de koopjesdagen voor kerstmis. De vraag naar duurdere pc’s daalde niet, wat volgens De Sasia bewijst dat het aanbod echte beginners heeft aangetrokken. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.