Revolutionaire fiets doet het zonder ketting

Een team van Hongaarse designers is erin geslaagd een fiets zonder ketting te ontwerpen. De StringBike maakt gebruik van een systeem met staalkabels en katrollen dat schoner, veiliger en efficiënter is dan de vertrouwde ketting.
De ketting is al zo oud als de fiets, maar heeft enkele vervelende nadelen. Ze moet geolied worden, neemt makkelijk vuil op en bezorgt de fietser regelmatig een smerige broekspijp. Bovendien maakt ze de fiets assymetrisch, omdat ze enkel aan de rechterkant van het wiel zit, en maakt ze het moeilijk om het achterwiel te verwisselen.

Staalkabels



De ontwerpers lossen die problemen op via een ingenieus systeem met twee symmetrische staalkabels. Die zetten via hefbomen en katrollen de kracht van de pedalen over naar het wiel. De fietser hoeft zich geen zorgen meer te maken over vuile broekspijpen, want de staalkabels hoeven niet gesmeerd te worden.

De ontwerpers maken zich sterk dat de StringBike nog een pak meer voordelen heeft ten opzichte van de traditionele fiets. Schakelen hoeft bijvoorbeeld niet meer via een ingewikkeld en fragiel versnellingsapparaat. Het kan eenvoudig  door de katrollen hoger of lager te plaatsen en zo de krachtverhoudingen van de fiets te veranderen. Dat gebeurt niet alleen gradueel, maar kan zowel tijdens het trappen als bij het stilhouden van de pedalen.

De kans dat een kledingstuk verward raakt in de staalkabels is veel kleiner dan bij een ketting, omdat de kabels voortdurend heen en weer bewegen en geen cyclische beweging maken. Bovendien, zeggen de ontwerpers, kan het achterwiel nu even snel gedemonteerd worden als het voorwiel, waardoor de fiets ook makkelijker te vervoeren wordt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.