Peruaanse drugsbaronnen met de dag machtiger

In heel Peru worden vermoedelijke en veroordeelde drugsbaronnen uit de gevangenis vrijgelaten door rechters die zich waarschijnlijk laten omkopen. Maar de wortel van het probleem zit nog dieper. “De politieke wil om de drugshandel te bestrijden ontbreekt”, zegt openbaar aanklager Sonia Medina.
John Salazar Paredes mocht deze maand de gevangenis als een vrij man verlaten. Hij was in Peru tot 25 jaar cel veroordeeld voor het witwassen van geld voor drugshandelaars. Hij had nog geen jaar van zijn straf uitgezeten. De advocaat van Salazar claimde dat er te weinig bewijzen waren om zijn cliënt vast te houden. Rechter Juan Carlos Ramos oordeelde dat het bezwaar gegrond was. In november 2006 kwam de vrouw van Salazar, Pilar Tam Palomino, op dezelfde manier vrij. Salazar en Palomino werden in mei vorig jaar door het Peruaanse gerecht in staat van beschuldiging gesteld omdat ze zouden werken voor de Peruaanse drugsbaron Ment Dijkhuizen. De man, die van Nederlandse oorspong is, smokkelde cocaïne smokkelde naar de VS en Europa.
In november 2005 werd Dijkhuizen met een lading drugs betrapt in de haven van Rotterdam. Zijn computer bevatte gegevens van een groot aantal geldtransfers naar bedrijven van Salazar, een neef van Dijkhuizen, en enkele van zijn familieleden. Goed genoeg als bewijs tegen Salazar, vindt aanklager Ana Maria nog altijd.
Uiteindelijk had Salazar pech. Ramos, de rechter die zijn vrijlating beval, beging procedurefouten. Ramos werd geschorst en er werd een nieuw aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Salazar.
Maar jammer genoeg voor het Peruaanse gerecht is Salazar geen uitzondering. Overal in het land worden vermoedelijke en veroordeelde drugsbaronnen vervroegd vrijgelaten door rechters die ervan worden verdacht smeergeld aan te nemen.
“De voorbeelden van drugsbaronnen die uit de gevangenis worden vrijgelaten zijn een teken dat de georganiseerde misdaad in Peru elke dag sterker wordt”, zegt openbaar aanklager Sonia Medina. “Ongelukkig genoeg reikt hun invloed al tot in de gerechtelijke kringen.”
Statistieken van het Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding van de Verenigde Naties (UNODC) tonen aan dat de productie van cocaïne in Peru de jongste vier jaar dramatisch gestegen is. In 2005 werd de potentiële cocaïneproductie in Peru geraamd op 180 ton. Dat maakt van Peru de tweede grootste producent van cocaïne in de wereld, na Colombia.
Romulo Pizarro, het hoofd van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Leven zonder Drugs (DEVIDA), zei aan IPS dat nu ook de grote Mexicaanse drugskartels in Peru beginnen te opereren. Als resultaat daarvan is de illegale drugsexport alleen maar gestegen.
Desondanks heeft de Peruaanse overheid geen extra maatregelen genomen om de groeiende drugshandel te bestrijden. Integendeel, president Alan Garcia liet de Financiële Informatie-eenheid sluiten, een instelling die witwaspraktijken op het spoor moest komen. In de plaats van de eenheid, die financiële en administratieve onafhankelijkheid genoot, richtte Garcia een bureau op onder de vleugels van het ministerie van Economie.
Volgens Sonia Medina ontbreekt het Peru duidelijk aan “politieke wil om de drugshandel te bestrijden.” De voorbije vijf jaar steeg het aantal drugszaken dat voor de rechter kwam met meer dan dertig procent. Toch heeft Peru slechts één openbaar aanklager die zich op drugszaken toelegt. Medina is al meermaals met de dood bedreigd en staak vaak machteloos. “De drugsbaronnen voelen zich hoe langer hoe meer onoverwinnelijk”, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.