Pakistanen vluchten uit Swatvallei

Burgers vluchten uit de Swatvallei op aandringen van de Pakistaanse regering. Het gebied wordt momenteel gecontroleerd door Talibaanse militanten. Na verschillende aanvallen op overheidstroepen ziet het ernaar uit dat de Pakistaanse regering binnenkort actie onderneemt tegen de opstandelingen.

Khushal Khan Khattak, een Pakistaans topambtenaar in de Swatvallei, riep op tot vluchten. De oproep ging gepaard met het versoepelen van het uitgaansverbod. Ook vroeg Khushal om de vluchtelingen op te vangen. De minister van Informatie Mian Iftikhar Hussain zei daarop dat de overheid vluchtelingenkampen zal optrekken die onderdak kunnen geven aan 500.000 mensen.
Al Jazeera meldt dat de vlucht zelf een grote chaos was. Volgens de plaatselijke correspondent wist niemand in welke richting er gevlucht moest worden. Lokale bewoners meldden aan de Pakistaanse krant Dawn dat grote aantallen burgers het gebied in paniek verlieten. De vlucht zelf kwam er omwille van de bezorgdheid van de overheid van Mingora, de grootste stad in de Swatvallei, dat de Taliban zware wapens zouden inzetten. Later werd de vraag tot vluchten ingetrokken omdat de kans op aanvallen volgens de overheid afnam.

Militaire acties op til?


In de buurt van Mingora is volgens verschillende bronnen een paramilitaire basis omsingeld. Een militair ambtenaar vertelde Reuters dat er 46 paramilitairen gevangen zouden zitten. Dat is volgens de Pakistaanse overheid een duidelijke overtreding van het vredesakkoord.
Dawn meldt dat er een intens gevecht plaatsvond tussen de militanten en de Pakistaanse overheid. Volgens de Pakistaanse inlichtingendienst ISPR hebben militanten een politiestation opgeblazen en verschillende veiligheidsposten aangevallen in de buurt van Mingora. Dat en de oproep tot vluchten voedt de geruchten dat er binnenkort een grootschalige militaire operatie op til is.

VS tegen Taliban bis


De oorlog tegen de Taliban wordt meer en meer uitgevochten op Pakistaans grondgebied. Er is een ontmoeting gepland tussen president Obama en de Pakistaanse president Asif Ali Zadari. Daar zal Zadari moeten bewijzen dat de Pakistaanse overheid op het juiste pad zit om de Taliban te verslagen.
Verder zijn de Verenigde Staten ondertussen bezorgd om het nucleaire arsenaal van Pakistan. De Talibaanse militanten zijn al genaderd tot op tachtig kilometer van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.
De Taliban beschuldigen ondertussen de Pakistaanse regering ervan een marionet van de Verenigde Staten te zijn. Muslim Khan, een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban zei: “Deze regering is niet onze regering. Ze zijn grotere vijanden van de moslims dan de Amerikanen.” Daarmee lijken de Taliban het in februari overeengekomen vredesakkoord op te blazen. Het meest internationaal betwiste punt in dat vredesakkoord was het opleggen van de sharia, de islamitische wet in delen van Pakistan.
Als voorwaarde stelde de Pakistaanse overheid dat de Taliban zou ontwapenen. Nu zeggen de militanten dat ze de wapens niet zullen neerleggen voordat de sharia volledig in voegen is getreden in de Swatvallei.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.