"Pakistan helpt VS bij aanvallen op eigen grondgebied"

Pakistaanse leiders schreeuwen publiek moord en brand over Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigjes op Pakistaans grondgebied, maar in het geheim werken de Pakistaanse geheime diensten mee aan de missies, zo schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.
Sinds augustus 2008 hebben de onbemande vliegtuigen meer dan dertig aanvallen uitgevoerd op Pakistaanse bodem, met een storm van protest in Pakistan tot gevolg. Ook de Pakistaanse overheid tekende publiek protest aan tegen de inbreuken op de soevereiniteit, maar omdat de Taliban steeds verder in het land doordringen, werkt de Pakistaanse overheid in stilte mee aan de aanvallen, zo bevestigden Pakistaanse en Amerikaanse bronnen aan de krant. “Daardoor worden die aanvallen steeds preciezer”, zegt een Pakistaanse bron. Van de twintig topbevelhebbers van al-Qaida zouden er sinds augustus al elf gedood of gevangengenomen zijn dankzij de vliegtuigen.
Onder de slachtoffers zijn onder meer de militaire leider Khalid Habib, rijzende ster Abu Layth al-Libi en Abu Khabab al-Masri, de expert in chemische oorlogsvoering. Ook Usama al-Kini, die betrokken was bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, zou omgekomen zijn.
De onbemande vliegtuigen worden gebruikt om een gebied te bewaken, doelwitten te identificeren of om aanvallen uit te voeren. Op 22 januari arresteerden de Pakistaanse veiligheidsdiensten Zabu ul Taifi, een Saoedi en vermeend al-Qaidalid, volgens een Pakistaanse inlichtenofficier “als direct gevolg van de betere samenwerking” met de VS. Taifi is volgens de bron gelokaliseerd door een combinatie van inlichtingen van lokale informanten, agenten en de Amerikaanse onbemande vliegtuigen. Ook tijdens de arrestatie zelf bleven de vliegtuigen een oogje in het zeil houden, klaar om aan te vallen indien één van de verdachten zou proberen te ontsnappen.

“Pakistaanse basis”


Officieel houdt de Pakistaanse overheid de lippen stijf op elkaar: “Pakistan en de VS hebben een lange geschiedenis van samenwerking en informatie-uitwisseling”, stelde een woordvoerder van het leger, maar hij benadrukte dat de onbemande raketaanvallen daar niet onder vallen. “We hebben onze bezwaren duidelijk gemaakt, de aanvallen zijn contraproductief.” Maar officieus vertellen Pakistaanse ambtenaren een ander verhaal. Weliswaar waren de Pakistaanse bezwaren aanvankelijk oprecht, maar nu de Taliban overwinningen boeken op het Pakistaanse leger en de politie, zouden president Asif Ali Zardari en hoge militairen besloten hebben om samen te werken met de Amerikaanse aanvallen in een poging om opnieuw controle te krijgen over de stammengebieden.
Vorige week werd nog een tipje van de sluier gelicht, toen senator Dianne Feinstein, voorzitter van de Inlichtingencommissie in de Amerikaanse Senaat, zich publiek liet ontvallen dat de toestellen opereren vanuit een basis in Pakistan en niet in Afghanistan, zoals algemeen aangenomen wordt. Haar woordvoerder liet snel weten dat de senator enkel refereerde naar een krantenartikel en ook de Pakistaanse overheid ontkende in alle toonaarden, maar voormalige medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden het verhaal tegenover The Wall Street Journal en beklaagden zich over de loslippigheid van de senator.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.