Ozongat maakt klimaatwijziging nog erger

Het ozongat boven de Zuidpool maakt de klimaatwijziging nog erger. Door een gewijzigde luchtcirculatie neemt de oceaan minder CO2 op. Dat zegt een nieuwe studie die binnenkort in het Amerikaanse vakblad Geophysical Research Letters verschijnt.
De jaarlijks terugkerende verdunning van de ozonconcentratie boven de Zuidpool zorgt ervoor dat de plaatselijke temperaturen en dus ook de winden boven de Zuidelijke Oceaan veranderen. Door die gewijzigde luchtstromen kan het oceaanwater de CO2 die de mens uitstoot, niet opnemen.
Tot die conclusie kwam een onderzoeksteam onder leiding van Andrew Lenton van de Parijse Université Pierre et Marie Curie.

Diepere waterlagen


De onderzoekers zeggen dat de sterkere winden boven de Zuidelijke Oceaan diepere, CO2-rijke waterlagen naar boven brengen. Daardoor komt er meer CO2 in de lagen net onder de oppervlakte en kan de oceaan het CO2 in de lucht niet absorberen. Bovendien scherpt die hogere CO2-concentratie ook de verzuring van de oceaan aan.
De oceanen nemen veel CO2 op, de Zuidelijke Oceaan alleen al absorbeert 15 procent van alle kooldioxide in de wereld. De oceanen vormen zo een echte spons voor dit broeikasgas, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de opwarming van de aarde. De CO2-opname door de oceanen is daardoor van groot belang bij het voorkomen van klimaatverandering.
“Onze resultaten geven aan dat klimaatvoorspellingen die geen rekening houden met de verdunning van ozon in de stratosfeer, wellicht de regionale en globale inname van CO2 door de oceanen overschatten en de oceaanverzuring onderschatten”, aldus het onderzoeksteam.
Twee jaar geleden hadden onderzoekers van de universiteit van East Anglia, de Britse Antarctic Survey en het Duitse Max-Planck-Instituut al vastgesteld dat CO2-opname door de Zuidelijke Oceaan sinds 1981 niet is toegenomen, ondanks de stijging van de CO2-uitstoot door de mens met 40 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.