“Zee stijgt sneller dan verwacht”

Nieuwe studies geven aan dat de klimaatwijziging sneller verloopt dan tot nog toe was aangenomen. Experts hebben dat vrijdag en zaterdag aan honderd parlementsleden uit de dertien meest vervuilende landen ter wereld gezegd.
“De tijd is op”, zegt Ashok Khosla, voorzitter van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUNC). Khosla was een van de sprekers op de bijeenkomst van Globe, de internationale organisatie van parlementsleden die zich inzetten voor een evenwichtig milieu. In Rome kwamen ze bijeen om de G8-top van volgende maand voor te bereiden.
Katherine Richardson, een van belangrijkste mariene biologen die de impact van de klimaatwijziging op de oceanen onderzoekt, zei aan IPS dat “de zeespiegels 50 procent sneller stijgen dan wat het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) aannam. Als de mensheid de klimaatverandering niet afremt in de nabije toekomst, dan zullen de zeespiegels minstens 1 meter stijgen tegen 2010.” De voorspelde gevolgen voor de kustbewoners, vooral in de ontwikkelingslanden, zullen daardoor nog erger zijn, zegt Richardson.
De verzuring van de oceanen stijgt ook snel, aldus Richardson. Als dit zo doorgaat, “zal geen enkel oceaangebied nog koralen hebben tegen 2065”.

Toename van uitstoot


De achteruitgang van de oceanen wordt veroorzaakt door de recente verhoging van de uitstoot van broeikasgassen. “De laatste drie of vier jaar was de uitstoot groter dan de prognoses”, zegt Richardson. “Sinds 1990 is de uitstoot met 17 procent toegenomen.”
Onder het Kyoto-protocol, dat in 1997 getekend is en in 2005 van kracht werd, moeten de geïndustrialiseerde landen hun gezamenlijke uitstoot met 5,2 procent verminderen ten opzichte van 1990.
De stijging van de uitstoot is dramatisch omdat “de samenlevingen en de ecosystemen al zeer kwetsbaar zijn voor een bescheiden klimaatwijziging”, zegt Richardson. “Hedendaagse samenlevingen kunnen zeer moeilijk het hoofd bieden aan een temperatuurstijging van 2 graden.”

Nog niets gerealiseerd


Volgens de Australische econoom en energie-expert Ian Dunlop is er ondanks het intense debat over de klimaatwijziging nog niets gerealiseerd. “Sinds 1972, toen de Club van Rome zijn studie over de Grenzen aan de groei publiceerde en het probleem van de niet duurzame economische groei aan de orde stelde, heeft de mensheid getoond dat ze niet in staat is om te aanvaarden dat ze alleen kan overleven als ze een biosfeer bewaart waarin mensen kunnen wonen.”
Dunlop wijst erop dat de geïndustrialiseerde landen door de huidige economische crisis een nieuwe impuls proberen te geven aan de internationale consumptie. “De regeringen passen 80 jaar geleden bedachte economische maatregelen toe om de oude industrieën te stimuleren en banken te redden, en daardoor schieten hun begrotingstekorten en schulden de hoogte in en gaat er minder geld naar milieubeleid.”
De parlementsleden op de Globe-bijeenkomst kwamen uit de acht rijkste landen (G8) ter wereld – Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en Rusland – en uit de vijf opkomende economieën met de grootste uitstoot van broeikasgassen – China, Brazilië, India, Mexico en Zuid-Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.