Oppositie ontkent rol in aanslagen

De Beweging voor Democratische Verandering (MDC), een oppositiepartij in Zimbabwe, heeft zich gedistantieerd van aanslagen tegen een politiewijk in de Zimbabwese hoofdstad Harare. Rechtenactivisten melden ondertussen dat de spanning verder stijgt in het land.
Drie vrouwelijke agenten raakten gewond toen onbekenden traangas en brandbommen in een wijk hadden gegooid waar politieagenten wonen. Volgens politiewoordvoerder Wayne Bvudzijena was de aanslag het werk van de “militante jeugd van het MDC”, zo schrijft het VN-agentschap IRIN.
Het MDC ontkent de aantijgingen: “We vragen ons af waar de politie dergelijke informatie vandaan haalt. Er is geen enkel bewijs dat de aanvallers lid waren van de oppositie. Waar zouden gewone mensen traangas vandaan halen, tenzij de politie ervan uitgaat dat enkele politieagenten deel uitmaken van de MDC?”, zegt Job Sikhala, een parlementslid van de MDC.
Het geweld is ondertussen overgeslaan naar andere steden in Zimbabwe. In Bulawayo kwam het gisteren nog tot gevechten tussen aanhangers van de oppositie en de politie. Agenten zijn er alleszins niet meer gerust op: “Er is heel wat bezorgdheid, aangezien we niet weten wie het volgende doelwit is”, zegt een agent, die anoniem wilde blijven, aan IRIN. “De mensen worden alsmaar bozer op het leger en de politie, ze zeggen dat we door de overheid gebruikt worden om hen te slaan, maar we voeren enkel orders uit.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.